ΑΘΗΝΑ
01:16
|
07.07.2024
Εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα από τη συλλογή του Βρετανού αρχαιοκάπηλου «ντίλερ» Robin Symes επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες ελληνικές αρχαιότητες που πήρε υπό την κατοχή του η ομώνυμη (σήμερα χρεοκοπημένη) εταιρία του Βρετανού «ντίλερ»-αρχαιοκάπηλου Ρόμπιν Σάιμς θα ανακτήσει πολύ σύντομα το ελληνικό δημόσιο έπειτα από άοκνες προσπάθειες 17 ετών.

Στη συλλογή αρχαιοκαπηλίας της εταιρίας «Robin Symes Limited» βρέθηκαν εκατοντάδες αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΠΟΑ επισημαίνεται πως αριθμητικά πρόκειται για 351 αντικείμενα και 25 ομάδες αντικειμένων. Μαζί με τα αντικείμενα αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα μεμονωμένα θραύσματα και πολυάριθμες ομάδες συνανηκόντων οστράκων αγγείων, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τη συντήρησή τους.

Η δήλωση της Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μία δύσκολη υπόθεση, που ταλάνισε για περισσότερο από 17 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κλείνει σήμερα, με τον επαναπατρισμό πολλών δεκάδων αρχαιοτήτων, που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά, εντείναμε τις προσπάθειές μας για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, που δούλεψαν -με την συντονιστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού- με αφοσίωση και αυταπάρνηση για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι συγκεκριμένες αρχαιότητες.

Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην αίσια έκβαση της υπόθεσης».

Η αφετηρία της διεκδίκησης χρονολογείται το 2006, όταν ξεκίνησε η έρευνα των ελληνικών αρχών στην περιουσία της εταιρείας Robin Symes LTD εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, που διήρκεσαν 17 χρόνια συνολικά, και οι οποίες εντάθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο 2020-2023, ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα με αποτέλεσμα την επιστροφή των διεκδικούμενων αρχαιοτήτων. Ετσι, ολοκληρώνεται η εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μακρόχρονη διεκδίκηση των παραπάνω αντικειμένων, που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited.

Ο κρίσιμος ρόλος των αρχαιολόγων

Πολλοί αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν καθοριστική συμβολή σε διάφορες φάσεις στην τεκμηρίωση των αντικειμένων. Πολλοί αρχαιολόγοι, ανάμεσά τους η Ελένη Παπάζογλου-Μανιουδάκη και η Κατερίνα Βουτσά, συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ για την διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Οι π. ΓΔΑΠΚ Ελενα Κόρκα και Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, όπως και η νυν Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (υπό τις εκάστοτε ιδιότητες τους) συμμετείχαν ως εμπειρογνώμονες και ως μέλη των ομάδων εργασίας.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών κατά την έναρξη της υπόθεσης.

Καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης ήταν η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τη νομική παρακολούθηση της υπόθεσης ανέλαβε η ‘Αρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείο Εξωτερικών, οποίο συνετέλεσε, επίσης, σημαντικά στην προώθηση της υπόθεσης μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριμαία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μοναδική μονάδα μέτρησης μήκους στην αρχαία Χερσόνησο

Μπαχάμες: Ρωσικά κανόνια από τον Κριμαϊκό Πόλεμο βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα 2 μ. που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα