Η ρωσική ρυθμιστική αρχή ποιότητας τροφίμων Roskachestvo συγκρότησε μια υπηρεσία για την πιστοποίηση των χαλάλ προϊόντων, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Μαξίμ Προτάσοφ.
Ο νέος οργανισμός, που ονομάζεται Roskachestvo-Halal, θα ξεκινήσει την πιστοποίηση της αγοράς τον Μάιο και εκτιμάται πως έως και 100 εταιρείες θα υποβάλλουν αίτηση για το σήμα halal μέχρι το τέλος του έτους, σημείωσε.
Ο Protasov πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα εργοστάσια ζαχαροπλαστικής της Ρωσίας, καθώς και οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας λαδιού και λίπους, έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για τα προϊόντα τους.
Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει πιστοποίηση halal στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, του τουρισμού, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και ιατρικών υπηρεσιών. Η πιστοποίηση σε αυτούς τους τομείς θα δημιουργήσει το έδαφος για βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών halal στη Ρωσία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον Protasov.
Τα προηγούμενα χρόνια, πολλές ρωσικές εταιρείες υποβλήθηκαν σε εθελοντική πιστοποίηση για να ξεκινήσουν την παραγωγή τροφίμων που φέρουν την ετικέτα χαλάλ.
Τα προϊόντα Halal έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Πολλοί τοπικοί παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή τροφίμων σύμφωνα με τα μουσουλμανικά πρότυπα, τονίζοντας ότι δεν περιέχουν αντιβιοτικά και σόγια.
Το ρωσικό κτηνιατρικό παρατηρητήριο Rosselhoznadzor εκτίμησε ότι το μερίδιο των προϊόντων χαλάλ στη ρωσική αγορά τροφίμων το 2022 ήταν περίπου 10%. Τα προϊόντα Halal αντιπροσωπεύουν το 35% των παγκόσμιων εξαγωγών κρέατος. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, αγοράζοντας κρέας χαλάλ αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο ετησίως, σύμφωνα με την Rosselhoznadzor.
Τον Φεβρουάριο, η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε τις πρώτες εθνικές προδιαγραφές χαλάλ σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων προς μουσουλμανικές χώρες.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία κατάφερε να διπλασιάσει τις εξαγωγές προϊόντων που πληρούν προδιαγραφές χαλάλ, αποκάλυψε νωρίτερα ο Προτάσοφ. Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε προϊόντα χαλάλ αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων στον Περσικό Κόλπο, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς.
Η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές των χαλάλ προϊόντων της στις μουσουλμανικές χώρες σε 400 εκατομμύρια δολάρια έως το 2024 και σε 700 εκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με τον Προτάσοφ.