«Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, Γιώργος Αρναούτης, στην πρότερη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο Αρναούτης τόνισε πως «όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό», προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Όπως παρατήρησε, η Ιστορία «κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται, ούτε να παραγράφονται, ούτε να παραποιούνται», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την Γενοκτονία των Ποντίων.
Τι έλεγε η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η 19η Μαΐου 1919 είναι «ιερή» γιατί σηματοδοτεί την απαρχή του εθνικού αγώνα για την «επιβίωσή» του υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ. Και αναφέρει στη συνέχεια: «Αυτός ο απαράμιλλος απελευθερωτικός αγώνας έχει πάρει τη δική του θέση στην Ιστορία ως μάθημα που ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχάσει η Ελλάδα, που τόλμησε να εισβάλει στην Ανατολία με την υποστήριξη των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».
Στη συνέχεια χαρακτηρίζονται «αβάσιμες» οι κατηγορίες περί «Ποντιακής γενοκτονίας» εκτιμώντας τις εκδηλώσεις μνήμης του ποντιακού ελληνισμού σαν «μάταιη προσπάθεια στοχοποίησης αυτής της ιδιαίτερης μέρας» για την Τουρκία επειδή ταυτίζεται με την «αρχή του δικού μας πολέμου ανεξαρτησίας».
«Υπενθυμίζουμε σε εκείνους που στοχοποιούν την χώρα μας, με αβάσιμους ισχυρισμούς και δηλώσεις του γεγονότος αυτού, πως η Συμφωνία της Λοζάνης όρισε την ευθύνη της Ελλάδας για ωμότητες που διαπράχθηκαν στην διάρκεια της αιματηρής εισβολής στην Ανατολία από τον ελληνικό στρατό κατοχής, κατά παράβαση του νόμου του πολέμου, και η Ελλάδα ορίστηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις για αυτές».
Και καταλήγει:
Προτείνουμε με έμφαση σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί προβοκατόρικης ρητορικής και ενεργειών τέτοιου είδους».