ΑΘΗΝΑ
07:12
|
22.05.2024
Τα ορθόδοξα εβραϊκά κόμματα απείλησαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού εάν δεν ικανοποιηθούν τα δημοσιονομικά τους αιτήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ορθόδοξα εβραϊκά κόμματα απείλησαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού εάν δεν ικανοποιηθούν τα δημοσιονομικά τους αιτήματα, ανέφεραν την Παρασκευή εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η φατρία Agudat Yisrael του κόμματος United Torah Judaism έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν δεν λάβει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ανέφεραν οι Times of Israel ότι λένε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ένα από τα εξτρεμιστικά υπερορθόδοξα κόμματα, το Agudat Yisrael, επικαλείται υποσχέσεις που δόθηκαν στη συμφωνία συνασπισμού τους με το Likud.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα αναζητούν επιπλέον 600 εκατομμύρια NIS (164 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση θρησκευτικών λογίων πλήρους απασχόλησης, επιπλέον των δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη υποσχεθεί στην κοινότητά τους.

Αναφέροντας το Kan News, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα παραιτηθεί εάν τα κόμματα Haredi λάμβαναν τα 600 εκατομμύρια NIS στον επερχόμενο προϋπολογισμό. Ωστόσο, το γραφείο του αρνήθηκε ότι έκανε μια τέτοια απειλή.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ανέφερε ότι ο υπουργός Στέγασης και Κατασκευών Γιτζάκ Γκόλντνοπφ και ο υπουργός Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ Μέιρ Πόρους απείλησαν να παραιτηθούν και να επιστρέψουν στην Κνεσέτ για να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

«Δεν ακολουθήσαμε [τον Νετανιάχου] στις εκλογές μόνο και μόνο για να παραβιάσει τις συμφωνίες μαζί μας», είπαν στο Channel 12 αξιωματούχοι του Agudat Yisrael, σημειώνοντας ότι δεν θα υπήρχε υποστήριξη για τον Νετανιάχου χωρίς τα πρόσθετα κονδύλια.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαΐου. Εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας, θα προκληθούν πρόωρες εκλογές και αυτόματη διάλυση της Κνεσέτ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ διέταξε τους νομοθέτες Otzma Yehudit να μποϊκοτάρουν τις ψηφοφορίες στην Κνεσέτ σε μια προσπάθεια να πιέσουν τα συμμαχικά κόμματα να εκτρέψουν περισσότερα κονδύλια στις προτεραιότητες του κόμματός του στον προϋπολογισμό, ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο Νετανιάχου και ο Μπεν-Γκβίρ συναντήθηκαν την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να λύσουν τη διαφορά. Σύμφωνα με το Channel 12, η ατμόσφαιρα δεν ήταν θετική — ο Νετανιάχου είπε στον Μπεν-Γκβίρ ότι δεν υπήρχε τρόπος να ανακατευθυνθούν τα κεφάλαια στις προτεραιότητές του.

Η Κνεσέτ ετοιμάζεται να ψηφίσει για τον συνολικό προϋπολογισμό 2023-2024, διαθέτοντας 484,8 δισεκατομμύρια NIS φέτος και 513,7 δισεκατομμύρια NIS το 2024, μια αύξηση από 452,5 δισεκατομμύρια NIS το 2022.

Επιπλέον, τα μέλη του συνασπισμού παλεύουν με το πώς θα περάσουν τις προγραμματισμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αναζητώντας Σωτήρα

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα