ΑΘΗΝΑ
09:28
|
08.05.2024
Καμία πρόοδο δεν έχουν πραγματοποιήσει οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και του Ρεπουμπλικανού Κογκρέσου για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και του Ρεπουμπλικανού Κογκρέσου για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παρέμειναν σιωπηλοί το Σάββατο μετά την αποτυχία των συναντήσεων της Παρασκευής και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Ιαπωνία ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Δεν είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις για το Σάββατο, ανέφερε το Punchbowl News στο Twitter, επικαλούμενο πολλές πηγές.

Μια δεύτερη συνάντηση διαλύθηκε την Παρασκευή χωρίς καμία πρόοδο που αναφέρθηκε από καμία πλευρά και με τους διαπραγματευτές να λένε ότι δεν ήταν σίγουροι πότε θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις. Υπάρχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στην Ιαπωνία αργά την Παρασκευή ώρα Ουάσιγκτον ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια χρεοκοπία και θα κάνουμε κάτι αξιοπρεπές», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση ηγετών της Ομάδας των Επτά πλούσιων εθνών.

Ο Μπάιντεν ήταν αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, δήλωσε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην αλλαγή της «τροχιάς» των δαπανών του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ και του ταχέως αυξανόμενου χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για απότομες περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση, μια κίνηση που απαιτείται τακτικά για την κάλυψη του κόστους των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από τους νομοθέτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με μια μικρή διαφορά, ενώ οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν έχουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας που θα περνούσε και τα δύο σώματα.

Οι Δημοκρατικοί πιέζουν να διατηρήσουν τις δαπάνες σταθερές στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2022. Ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα θα περιόριζε ένα ευρύ φάσμα των κρατικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επιβάλει μέσες περικοπές τουλάχιστον 22% σε προγράμματα όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, αριθμός που οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν αμφισβήτησαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα