ΑΘΗΝΑ
20:42
|
08.07.2024
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε έντονα την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) καταδίκασε την Κυριακή έντονα την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναφέρει το Anadolu.

Ο ακροδεξιός υπουργός είχε εισέλθει στο επίμαχο σημείο νωρίς την Κυριακή υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

«Οποιαδήποτε βλάβη στο τέμενος Αλ Άκσα παίζει με τη φωτιά και θα παρασύρει την περιοχή σε έναν θρησκευτικό πόλεμο με ανεπιθύμητες συνέπειες που θα επηρεάσουν όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑ Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε σε δήλωση.

Τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα επιβάλλουν την ισραηλινή κυριαρχία στην τοποθεσία».

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση του status quo στο σύμπλεγμα του Αλ Άκσα.

Το status quo επιτρέπει στους μουσουλμάνους να προσκυνούν στο συγκρότημα Αλ Άκσα και στους πιστούς άλλων θρησκειών να επισκέπτονται τον χώρο.

Από το 2003, το Ισραήλ επιτρέπει σε εποίκους να εισέλθουν στο συγκρότημα σχεδόν σε καθημερινή βάση, με εξαίρεση τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Για τους μουσουλμάνους, το Αλ Άκσα αντιπροσωπεύει τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Οι Εβραίοι αποκαλούν την περιοχή Όρος του Ναού, λέγοντας ότι ήταν η τοποθεσία δύο εβραϊκών ναών στην αρχαιότητα.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το Αλ Άκσα, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1967.

Προσάρτησε ολόκληρη την πόλη το 1980 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα Lancet: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι αρκετά μεγαλύτερος

Χριστοδουλάκης: «Στηρίζω τον Χάρη Δούκα για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ»

Οι «Πατριώτες» του Όρμπαν βάζουν τρικλοποδιά στη Μελόνι

Μπάιντεν προς Δημοκρατικούς: «Θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος και θα κερδίσω τον Τραμπ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα