ΑΘΗΝΑ
21:44
|
08.05.2024
Το Ιράν υποδέχθηκε την Κυριακή έναν στολίσκο του Πολεμικού Ναυτικού μετά από μια κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν υποδέχθηκε την Κυριακή έναν στολίσκο του Πολεμικού Ναυτικού που αποτελείται από τη φρεγάτα κατηγορίας Moudge Dena και το μπροστινό πλοίο βάσης Makran μετά από μια κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Anadolu.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νότια παράκτια πόλη Μπαντάρ Αμπάς, τα μέλη του πληρώματος του 86ου στολίσκου του ιρανικού ναυτικού έγιναν δεκτά από κορυφαίους αξιωματούχους του ιρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγο Μοχάμαντ Μπαγκερί.

Ο όμιλος επιφανείας δύο πλοίων, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, έσπασε το ρεκόρ για την απόσταση που διένυσε ένας ιρανικός στολίσκος στα διεθνή ύδατα και ήρθε εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην τελετή της Κυριακής, ο στρατηγός Μπαγκερί χαιρέτισε το ταξίδι του στολίσκου ως «εξαιρετικό επίτευγμα» και είπε ότι αποτελεί παράδειγμα της θαλάσσιας ικανότητας του Ιράν.

Είπε ότι το ταξίδι έγινε εν μέσω άνευ προηγουμένου κυρώσεων στο Ιράν από την Ουάσιγκτον.

Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δύο ιρανικά πλοία, το IRIS MAKRAN και η φρεγάτα IRIS DENA, είχαν ταυτοποιηθεί «ως ιδιοκτησία στην οποία έχει συμφέρον η κυβέρνηση του Ιράν».

«Το μπροστινό πλοίο βάσης IRIS MAKRAN (MAKRAN), ένα πετρελαιοφόρο που επαναχρησιμοποιήθηκε για ναυτικές επιχειρήσεις και διατηρεί δυνατότητες εκτόξευσης UAV, πραγματοποιεί επί του παρόντος διεθνές ταξίδι. Η ναυτική φρεγάτα IRIS DENA (DENA) συνοδεύει το MAKRAN σε αυτό το ταξίδι.» έλεγε τότε.

Ο στολίσκος δύο πλοίων ξεκίνησε το ταξίδι γύρω από τον κόσμο στις 20 Σεπτεμβρίου πέρυσι από το Μπαντάρ Αμπάς και διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο στολίσκος του ιρανικού ναυτικού αναφέρθηκε ότι έφτασε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα, αφού τα πλοία ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Salalah του Ομάν κατά την επιστροφή τους στο Ιράν, ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού υποναύαρχος Σαχράμ Ιρανί είπε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να το εμποδίσουν να πλεύσει μέσω της Διώρυγας του Παναμά.

Ο στολίσκος εισήλθε στην πρώτη ναυτική ζώνη της χώρας το Σάββατο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και έγινε δεκτός από τον υποναύαρχο Σαχράμ Ιρανί και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού.

Ο Σαχράμ είπε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι το επιτυχημένο ταξίδι δείχνει ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη «έχει αντικατασταθεί από μια πολυπολική παγκόσμια τάξη».

Στο μήνυμά του το Σάββατο, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε τη «μεγάλη και επιτυχημένη ναυτική αποστολή» του στολίσκου του ιρανικού ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα