ΑΘΗΝΑ
09:30
|
01.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τελευταίες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών στις συνομιλίες για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τελευταίες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών στις συνομιλίες για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης, αλλά είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες μαζί με φορολογικές προσαρμογές για να επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, μετά από μια συνάντηση των ηγετών της G7, ο Μπάιντεν πρότεινε ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ήταν πρόθυμοι να δουν τις ΗΠΑ να χρεοκοπούν, έτσι ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματα να εμποδίσουν τον Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό, να επανεκλεγεί το 2024 .

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα μιλήσει με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό του Κογκρέσου Κέβιν ΜακΚάρθι κατά την πτήση επιστροφής του και ήλπιζε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων περίμενε να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Μπάιντεν.

«Πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει δικομματική συμφωνία που να γίνεται αποκλειστικά, αποκλειστικά με τους κομματικούς τους όρους. Πρέπει επίσης να κινηθούν.»

Οι συνομιλίες έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονες τις τελευταίες δύο ημέρες. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές είπαν ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής στο Καπιτώλιο δεν έφεραν καμία πρόοδο και οι δύο πλευρές δεν συναντήθηκαν το Σάββατο. Αντίθετα, ο καθένας επανήλθε στο να αποκαλεί τη θέση του άλλου εξτρεμιστική.

«Δυστυχώς, ο Λευκός Οίκος κινήθηκε προς τα πίσω», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους αργά το Σάββατο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι πίστευε ότι είχε την εξουσία να επικαλεστεί την 14η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς το Κογκρέσο, αλλά ότι ήταν ασαφές ότι απομένει αρκετός χρόνος για να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μη δοκιμασμένη νομική θεωρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Οι αξιωματούχοι δεν συναντήθηκαν το Σάββατο και δεν ανακοίνωσαν καμία πρόοδο από τις συναντήσεις της Παρασκευής ή κανένα σχέδιο για να μιλήσουν ξανά. Αντίθετα, και οι δύο πλευρές έθεσαν τις προτάσεις της άλλης ως υπερβολικά ακραίες.

Πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών, περιορίζοντας παράλληλα τις συνολικές δαπάνες. Η πηγή είπε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ήθελαν να παρατείνουν τις φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που θα πρόσθεται 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος.

Η πηγή είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προτείνει να διατηρηθούν σταθερές οι μη αμυντικές δαπάνες για τον επόμενο χρόνο.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών περιελάμβανε «απότομες» περικοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις πρόσφατες συμφωνίες για τον προϋπολογισμό, καθώς και μια ποικιλία μέτρων που ενοχλούν τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εργασίας για βοήθεια, περικοπών στην επισιτιστική βοήθεια και λιγότερα χρήματα για τη φορολογική υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.

Το πρόσωπο αυτό είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επίσης απορρίψει τα προτεινόμενα μέτρα των Δημοκρατικών για την αύξηση των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις πληρωμές για τα φάρμακα και το κλείσιμο των «φορολογικών κενών».

Οι ανησυχίες για χρεοκοπία επιβαρύνουν τις αγορές. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλά επιτόκια σε μια πρόσφατη προσφορά χρέους και οι ανησυχίες για την έλλειψη συμφωνίας επιβάρυνε τις αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή μετά την περικοπή του ταξιδιού του στην Ασία για να επικεντρωθεί στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που θα περιόριζε ένα ευρύ φάσμα των κρατικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επιβάλει μέσες περικοπές τουλάχιστον 22% σε προγράμματα όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, αριθμός που οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν αμφισβήτησαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή και οι συνάδελφοι του Μπάιντεν, Δημοκρατικοί, έχουν στενό έλεγχο της Γερουσίας, επομένως καμία συμφωνία δεν μπορεί να περάσει χωρίς δικομματική υποστήριξη.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Πάτρικ Μακ Χένρι, ένας Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής, είχε πει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες «θα μαζευτούν ως ομάδα και θα αξιολογήσουν» πού έχουν τα πράγματα.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον ΜακΚάρθι για σχόλιο νωρίς την Κυριακή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για απότομες περικοπές δαπανών σε πολλά εγχώρια προγράμματα με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση, το οποίο απαιτείται τακτικά για την κάλυψη του κόστους των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από τους νομοθέτες.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ήταν ανοιχτός σε περικοπές δαπανών και είπε ότι δεν ανησυχεί ότι θα οδηγούσαν σε ύφεση, αλλά δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Η τελευταία φορά που το έθνος έφτασε τόσο κοντά στην χρεοκοπία ήταν το 2011, επίσης με Δημοκρατικό πρόεδρο και Γερουσία με Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Το Κογκρέσο τελικά απέτρεψε την χρεοκοπία, αλλά η οικονομία υπέστη σοβαρούς κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης υποβάθμισης της ανώτατης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας μεγάλης πώλησης μετοχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα