ΑΘΗΝΑ
02:37
|
04.05.2024
Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απήγγειλε ερήμην κατηγορίες στον εισαγγελέα και δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απήγγειλε ερήμην κατηγορίες στον εισαγγελέα και δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της διαμεσολαβήτριας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή νωρίτερα κίνησε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Αχμάντ Καν, των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε, Ροζάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα και Σέρτζιο Τζεράλντο Ουγκάλνε Γκοντίνεζ. «Μέχρι τώρα, οι έρευνες έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν ερήμην ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καν Καρίμ Ασάντ Αχμάντ και ο δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ροζάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα», ανέφερε η Επιτροπή.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατηγορείται σύμφωνα με το μέρος 2 του άρθρου 299, το μέρος 1 του άρθρου 30 και μέρος του άρθρου 360 του Ρωσικού Ποινικού Δικαστηρίου (ποινική δίωξη ατόμου που είναι γνωστό ότι είναι αθώο, καθώς και προετοιμασία επίθεσης σε εκπρόσωπο του ξένο κράτος που απολαμβάνει διεθνή προστασία προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις). Ο δικαστής διώκεται σύμφωνα με το μέρος 2 του άρθρου 301, το μέρος 1 του άρθρου 30 και το μέρος 2 του άρθρου 360 του Ρωσικού Ποινικού Δικαστηρίου (εν γνώσει του παράνομη κράτηση και προετοιμασία για επίθεση σε εκπρόσωπο ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνή προστασία με σκοπό να περιπλέκουν τις διεθνείς σχέσεις).

Και οι δύο έχουν τεθεί σε λίστα καταζητούμενων.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Η δήλωση του ΔΠΔ ανέφερε ότι μπορεί να ευθύνονται «για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Στις 20 Μαρτίου, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα και των δικαστών του ΔΠΔ, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους είναι παράνομες καθώς δεν υπήρχαν λόγοι να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο και τη διαμεσολαβήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών σε ποινική ευθύνη.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία Εγκλημάτων κατά Διεθνώς Προστατευόμενων Προσώπων της 14ης Δεκεμβρίου 1973, οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας από τη δικαιοδοσία ξένων κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα