ΑΘΗΝΑ
04:40
|
16.06.2024
Ανοιχτές οι κάλπες από τις 7:00 το πρωί για περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7:00 το πρωί οι Έλληνες ψηφοφόροι στα περίπου 22.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια, με περίπου 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων 400.000 έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι όσοι Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχε καταστεί δυνατή η σύσταση εκλογικού κέντρου στην πόλη όπου διαμένουν, έχουν ψηφίσει από τον τόπο διαμονής τους ήδη από το Σάββατο, ενώ σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε  ο απαιτούμενος αριθμός των 40 εκλογέων, οι ψηφοφόροι ήταν υποχρεωμένοι να μεταβούν σε άλλη πόλη ή ακόμη και σε διαφορετική χώρα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Αναφορικά με τον μέγιστο αριθμό σταυρών στα ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια ισχύουν τα εξής: 

  • Έως 4 σταυροί: εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης
  • Έως 3 σταυροί: εκλογικές περιφέρειες Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης
  • Έως 2 σταυροί: εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων:
  • Έως 1 σταυρός: εκλογικές περιφέρειες Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19:00 το απόγευμα, ωστόσο σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν ψηφοφόροι που αναμένουν να ψηφίσουν, προβλέπεται παράταση της εκλογικής διαδικασίας για έως δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, μέχρι τις 20:30 θα υπάρχει εικόνα για περισσότερο από το 10% της επικράτειας, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην ακροδεξιά ενόψει των πρόωρων εκλογών

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα