ΑΘΗΝΑ
05:06
|
26.04.2024
Ο Ινδός πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο ΟΗΕ αποτυγχάνει σήμερα να αποτρέψει συγκρούσεις γιατί είναι απαρχαιωμένος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέμα μεταρρύθμισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έθεσε ξανά ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με αφορμή την σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας,τονίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να είναι αντανάκλαση της σημερινούς διεθνούς πραγματικότητας και όχι αυτής που είχε διαμορφωθεί κατά την ίδρυσή του πριν 78 χρόνια.

«Γιατί ο ΟΗΕ, που ξεκίνησε με την ιδέα της επίτευξης ειρήνης δεν επιτυγχάνει σήμερα στην αποτροπή συγκρούσεων;  Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν τον περασμένο αιώνα δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα του 21ου αιώνα. Δεν αντανακλούν τις σημερινές πραγματικότητες» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας επιτακτικά την διενέργεια μεταρρυθμίσεων.

«Να γιατί είναι απαραίτητο αυτές οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν σε μεγάλους οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Θα πρέπει να γίνουν η φωνή του Νότου του Κόσμου. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε απλώς να μιλάμε για τον τερματισμό συγκρούσεων και ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του θα καταλήξουν ένα «κατάσταση συζήτησης» συνέχισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Οι αιχμές του Ινδού ηγέτη αφορούν τη σύνθεση των πέντε μόνιμων μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας που απαρτίζεται από τις δυνάμεις που αναδείχθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απέκτησαν πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, πρώην ΕΣΣΔ-νυν Ρωσική Ομοσπονδία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα.

Η Ινδία έκτοτε έχει αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα ενώ μαζί με την Βραζιλία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κένυα, το Μεξικό, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική διεκδικούν μία θέση σε ένα μελλοντικό, διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αίτημα του Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε την Κυριακή, 21 Μαΐου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας πως στηρίζει την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρώντας πως είναι απαραίτητο να αντανακλά «τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα