ΑΘΗΝΑ
21:36
|
02.03.2024
Το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σχεδιάστηκε μεταξύ «ίσων και κυρίαρχων εταίρων» διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν, αν και πολλοί αναλυτές έχουν αντίθετη άποψη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας» με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τον οξυμένο αμερικανο-σινικό ανταγωνισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η συμφωνία προβλέπεται να δώσει πρόσβαση στις ΗΠΑ στα εγχώρια ύδατα της Παπούας Νέας Γουινέας, κοντά στις θαλάσσιες οδούς προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα πρόσβαση στους αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης.

Ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους και τις διμερείς σχέσεις υποσχόμενος νέες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρίες  αξίας αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εμφάνιση του Μπλίνκεν στη χώρα και η υπογραφή συμφωνίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών που αντιτάχθηκαν στην υπογραφή του «αμυντικού» συμφώνου αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να Τζέιμς Μαράπε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η συμφωνία επικαιροποιεί την υπάρχουσα στρατιωτική συνεργασία με την Παπούα Νέα Γουινέα. Δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του διαβεβαίωσε  ότι το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σχεδιάστηκε μεταξύ «ίσων και κυρίαρχων εταίρων». Ισχυρίστηκε ακόμη πως θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών. Πρόσθεσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα δώσουν 45 εκατομμύρια δολάρια σε έργα στην Παπούα Νέα Γουινέα που θα ενισχύσουν και την οικονομική συνεργασία, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, προστατευτικός εξοπλισμός στο στρατό της νησιωτικής χώρας, η αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, το HIV/AIDS, κλπ.

Παρόλα αυτά, την ίδια ώρα, ο Γκόρντον Πικ από το «Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Ειρήνη» εξέφραζε την εντελώς αντίθετη άποψη, επισημαίνοντας πως «μολονότι η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο, κρύβεται πίσω από την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα».

Επιπλέον στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε σε συνέντευξη Τϋπου πως η Κίνα δεν έχει καμία αντίρρηση σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτό για το οποίο πρέπει να επαγρυπνούμε είναι τα γεωπολιτικά παιχνίδια που γίνονται στο όνομα της συνεργασίας και πιστεύουμε πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία που να βάζει στο στόχαστρο τρίτα μέρη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Η Γάζα δέχεται την πρώτη αεροπορική ρίψη αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε εξέλιξη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα