ΑΘΗΝΑ
03:32
|
03.05.2024
Η κρατική Αρχή Κυβερνοδιαστήματος Κίνας απαγόρευσε σε αμερικανική εταιρία ημιαγωγών να κάνει μπίζνες σε έργα υποδομών-κλειδιά βλέποντας κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πόρτα  στην αμερικανική εταιρία ημιαγωγών Micron Technology αποφάσισε να κλείσει σήμερα η κρατική Αρχή Κυβερνοδιαστήματος Κίνας (CAC) εκτιμώντας πως τα προϊόντα της εταιρίας συνιστούν «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας».

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα απαγορεύει σε μία αμερικάνικη εταιρία να συμμετάσχει σε μεγάλα έργα υποδομών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Βέβαια, αυτό το κάνουν οι ΗΠΑ ήδη από την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τεράστιο κινέζικο όμιλο τηλεπικοινωνιών  Huawei να είναι στο επίκεντρο κυρώσεων και να εξοστρακίζεται από έργα κλειδιά που αφορούν κυρίως το στήσιμο τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Η απόφαση ανακοινώθηκε με το επιχείρημα πως η αμερικανική εταιρία ημιαγωγών απέτυχε να περάσει τον έλεγχο κυβερνοασφάλειας καθώς τα προϊόντα της Micron  κρίθηκε πως συνιστούν «σχετικά σοβαρούς κινδύνους» που εκθέτουν κρίσιμες υποδομές πληροφορικής που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν «την εθνική ασφάλεια».

Η εξέλιξη δίχως άλλο προκάλεσε αναταράξεις στην τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας. Στη Γουόλ Στριτ η μετοχή έπεσε κατά 6% ενώ οι μετοχές ανταγωνιστικών ασιατικών εταιριών ημιαγωγών ανέβηκαν όπως της κινέζικης εταιρίας Ingenic Semiconductor που ανέβηκε κατά 2,8%, της εταιρίας Shenzhen Techwinsemi Technology που ανέβηκε κατά 6,3% και της κορεατικής SK Hynix (που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως) ανέβηκε κατά 0,9%.

Δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που αποκλείουν κινέζικους τεχνολογικούς κολοσσούς από τις αγορές τους αλλά και σύμμαχού τους όπως η Ιαπωνία και η Ολλανδία που ανακοίνωσαν πέρσι περιορισμούς στις υπερπόντιες πωλήσεις τεχνολογίας ημιαγωγών σε χώρες, όπως η Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα