ΑΘΗΝΑ
20:46
|
09.05.2024
Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της Κίνας ενάντια σε αμερικανικό κατασκευαστή τσιπ, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα υποστηρίζει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τον αμερικανικό κολοσσό τσιπ μνήμης Micron Technology αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στην Αμερική εγκυμονεί «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου».

Σημαίνει ότι τα προϊόντα της εταιρείας θα απαγορευθούν από βασικά έργα υποδομής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της Κίνας ενάντια σε αμερικανικό κατασκευαστή τσιπ, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια βαθύτερη διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σχετικά με την τεχνολογία που είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Η μακροχρόνια διαμάχη οδήγησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν μια σειρά μέτρων κατά της βιομηχανίας κατασκευής τσιπ της Κίνας και να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τον τομέα ημιαγωγών της Αμερικής.

Σε δήλωσή της, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) ανέφερε: «Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα προϊόντα της Micron έχουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου, που θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την αλυσίδα εφοδιασμού υποδομής πληροφοριών κρίσιμης σημασίας της Κίνας, επηρεάζοντας την εθνική ασφάλεια της Κίνας».

Η CAC δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους κινδύνους που είπε ότι είχε βρει ή σε ποια προϊόντα της Micron τους είχε βρει.

Ένας εκπρόσωπος της Micron επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία «είχε λάβει την ειδοποίηση της CAC μετά την ανασκόπηση των προϊόντων της Micron που πωλούνται στην Κίνα».

«Αξιολογούμε το συμπέρασμα και αξιολογούμε τα επόμενα βήματά μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές», πρόσθεσαν.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «στρεβλώσεις της αγοράς των τσιπ μνήμης που προκαλούνται από τις ενέργειες της Κίνας».

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε περιορισμούς που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Αυτή η ενέργεια, μαζί με πρόσφατες επιδρομές και στόχευση άλλων αμερικανικών εταιρειών, δεν συνάδει με τους ισχυρισμούς [της Κίνας] ότι ανοίγει τις αγορές της και δεσμεύεται σε ένα διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο».

Η ανακοίνωση της CAC ήρθε επίσης μια ημέρα μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 στην Ιαπωνία που εξέδωσε κοινή δήλωση η οποία επέκρινε την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «οικονομικού καταναγκασμού».

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα κράτη της G7 προσπαθούν να «αποβάλουν τον κίνδυνο και να διαφοροποιήσουν τη σχέση μας με την Κίνα».

«Αυτό σημαίνει λήψη μέτρων για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μας», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Micron Sanjay Mehrotra παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα ως μέρος μιας ομάδας ηγετών επιχειρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επενδύσει περίπου 500 δισεκατομμύρια γιεν (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, 2,9 δισεκατομμύρια λίρες) για την ανάπτυξη τεχνολογίας στην Ιαπωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Κακλαμάνης: Δύσκολο το 33% στις ευρωεκλογές που στοχεύει ο Μητσοτάκης

Αμετακίνητος στην προεδρία της βουλής των ΗΠΑ παραμένει ο Τζόνσον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα