ΑΘΗΝΑ
19:26
|
08.05.2024
1,2 εκ. ευρώ καλείται να καταβάλει ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισε η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για το απόρρητο των επικοινωνιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο – ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Meta για μη συμμόρφωση με τους κανόνες περί απορρήτου της Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Meta παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) όταν μετέφερε πλήθη προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να τους προστατεύει επαρκώς από τις πρακτικές παρακολούθησης δεδομένων της Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2020, ακύρωσε τη συμφωνία για τις ροές δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, λόγω φόβων για τις πρακτικές παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Στην ίδια απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενίσχυσε επίσης τις απαιτήσεις για τη χρήση SCC, ένα άλλο νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Το πρόστιμο που επιβάλουν οι Ιρλανδοί στην Meta, είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε έως τώρα βάσει του νόμου της Ε.Ε. για τη προστασία της ιδιωτικής ζωής, και έρχεται παραμονές της πέμπτης επετείου από την επιβολή του νόμου στις 25 Μαΐου.

Το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 746 εκ. ευρώ είχε επιβληθεί στην Amazon από τις αρχές του Λουξεμβούργου, ενώ η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επέβαλε, τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα τέσσερα μεγάλα πρόστιμα στις πλατφόρμες  Facebook, Instagram και WhatsApp της Meta που κυμαίνονταν μεταξύ 405 και 225 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια νέα συμφωνία για τη ροή δεδομένων που θεωρείται πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το Φθινόπωρο, ενώ η Meta έχει προθεσμία έως τις 12 Οκτωβρίου για να σταματήσει να βασίζεται σε SCC για τις μεταγραφές της.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας προειδοποίησε, νωρίτερα, ότι εάν αναγκαστεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί SCC χωρίς κατάλληλη εναλλακτική συμφωνία ροής δεδομένων, είναι πιθανόν να κλείσει υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

Η Meta έχει επίσης περιθώριο έως τις 12 Νοεμβρίου για να διαγράψει ή να μεταφέρει πίσω στην Ε.Ε. τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook που μεταφέρονται και αποθηκεύονται στις ΗΠΑ από το 2020 και μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.

«Αυτή η απόφαση είναι εσφαλμένη, αδικαιολόγητη και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για αμέτρητες άλλες εταιρείες που μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ», ανέφεραν σε δήλωσή τους τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Meta, Νικ Κλεγκ και η Διευθύνουσα Νομική Διευθύντρια Τζένιφερ Νιούστεντ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και θα ζητήσει αναστολή στα δικαστήρια για την παύση των προθεσμιών εφαρμογής

Ο Μαξ Σρεμς, ο ακτιβιστής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής πίσω από την αρχική καταγγελία του 2013 που υποστήριξε την υπόθεση, δήλωσε: «{Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε αυτήν την απόφαση μετά από δέκα χρόνια δικαστικών αγωγών… Εάν δεν διορθωθούν οι νόμοι περί επιτήρησης των ΗΠΑ, η Meta θα πρέπει να αναδιαρθρώσει ριζικά τα συστήματά της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα