ΑΘΗΝΑ
12:20
|
07.05.2024
Ο Τζόνσον δε χρειάζεται να πιαστεί με τη...«γίδα στην πλάτη» για να καταλάβεις ποιανού συμφέροντα υπερασπίζεται με το αζημίωτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρόλο «λομπίστα» της ανάγκης συνέχισης και κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία επειδή είναι «το σωστό άλογο στην κούρσα» που θα δώσει «τεράστια κέρδη μακροπρόθεσμα» παίζει από χτες, Δευτέρα, 23 Μαΐου στο Τέξας ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον «πετάχτηκε» μέχρι το Τέξας έχοντας κατά νου μία «ειδική αποστολή»: Να πείσει αμφιταλαντευόμενα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων πως αξίζει να αφήσουν τον πακτωλό χρήματος να ρέει προς τις πολεμικές βιομηχανίες και την Ουκρανία και πως η Αμερική, πολύ απλά, «πρέπει να μείνει στην ίδια πορεία» σε ό,τι αφορά το ουκρανικό.

Μιλώντας σε γεύμα εργασίας στο Ντάλας στο οποίο ήταν παρόντες και δημοσιογράφοι του Politico  ο Τζόνσον έδειξε ένα μέρος της ρητορικής του δεινότητας προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις και τις επιφυλάξεις των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με τα τεράστια ποσά που έχουν οι ΗΠΑ διαθέσει ως τώρα σε έναν πόλεμο δίχως γρήγορο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Στις αντιρρήσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη συνέχιση του πολέμου πρωτοστατούν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.  Προ ημερών ο Τραμπ είχε δηλώσει πως είναι σε θέση να πετύχει «συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου «σε μία μέρα» ενώ ο ΝτεΣάντις υποβάθμιζε τη σύγκρουση σαν μία «εδαφική διαφορά» μεταξύ δύο χωρών που δεν σχετίζεται με τα «ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Αμερικής».

Ο Τζόνσον όμως χτες επέμεινε μιλώντας στους Ρεπουμπλικάνους με όρους τζογαδόρου σε μία προσπάθεια να «πατήσει» το σωστό «κουμπί» για την επιθυμητή αντίδραση: την δέσμευσή τους πως θα στηρίξουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία με κάθε μέσο και κόστος. «Υποστηρίζεται το σωστό άλογο. Η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Θα νικήσουν τον Πούτιν» συνέχισε ο Τζόνσον…

Τα ίδια είχε κάνει και τον περασμένο Γενάρη στην Ουάσιγκτον ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προσπαθώντας να πείσει στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πως «πρέπει» να δώσουν στην Ουκρανία και μαχητικά αεροσκάφη.

Cui bono

Ποιος όμως είναι ο φανερός «χορηγός» των ταξιδιών του Μπόρις Τζόνσον στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Politico, κεντρικό ρόλο σε αυτά τα ταξίδια «πειθούς» του Μπόρις Τζόνσον έναντι δισταχτικών Αμερικανών πολιτικών σε νευραλγικά πόστα εξουσίας παίζει το «Center for European Policy Analysis» (CEPA). Μία διακομματική δεξαμενή σκέψης, λέει το ρεπορτάζ. Εμείς κάναμε τον κόπο να «σκάψουμε» λίγο την ταυτότητα της δεξαμενής σκέψης και ως εκ θαύματος βρήκαμε πως ανάμεσα στους χρηματοδότες και «χορηγούς» είναι (κυρίως αμερικανικές) πολυεθνικές που επωφελούνται σημαντικά από τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία (και όχι μόνο).

Ανάμεσα, λοιπόν, στους υποστηρικτές της πολεμοκάπηλης «δεξαμενής σκέψης» που επιδίωξε συνεργασία με τον Μπόρις Τζόνσον συναντά:

  • Την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin Corporation.
  • Το ΝΑΤΟϊκό όργανο προπαγάνδας «NATO Public Diplomacy Division»
  • Την (αντι)ρωσική Russia Strategic Initiative, του Πενταγώνου.
  • Την Αμερικανική Διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (US European Command).
  • Τον Ουκρανό εκατομμυριούχο επιχειρηματία Victor Ashe.
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Το ίδρυμα «Smith Richardson Foundation» που εδρεύει στο Westport του Κονέκτικατ που υποστηρίζει την «έρευνα πολιτικής» στον τομέα της εξωτερικής και εσωτερικής δημόσιας πολιτικής.
  • Τις πολυεθνικές τεχνολογίας αιχμής Google και Microsoft.
  • Το ίδρυμα της ισχυρής οικογένειας Hirsch που δραστηριοποιείται με έδρα το Ντάλας προωθώντας τα συμφέροντα της εβραϊκής κοινότητας,, κ.α.

Αντιλαμβάνεται τώρα κανείς γιατί ο Μπόρις Τζόνσον ένιωσε την ανάγκη να πάρει το αεροπλάνο και να ανηφορίσει στις ΗΠΑ. Όχι, βεβαίως για την ειρήνη. Αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου ώστε οι αδηφάγες πολυεθνικές να πάρουν ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα κερδών και λαφύρων ενός (πολλά υποσχόμενου για αυτές) πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα