ΑΘΗΝΑ
02:05
|
25.04.2024
Έτοιμος για συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα εμφανίστηκε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, βάζοντας πρώτο στο στόχαστρο το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βουτιά» 1,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου έκανε σήμερα το ισραηλινό νόμισμα σέκελ μετά τις νέες απειλές του Ισραηλινού επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χέρτσι Χαλέβι.

Ο Χαλέβι μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στο Ινστιτούτο Πολιτικής και Στρατηγικής (Institute for Policy and Strategy) του πανεπιστημίου Ράιχμαν προέβλεψε «πιθανώς αρνητικές εξελίξεις» σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα μπορούσαν να κάνουν το Ισραήλ να «αντιδράσει». Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το Ιράν σημείωσε τελευταία τη μεγαλύτερη πρόοδο που έκανε ποτέ στον εμπλουτισμό ουρανίου. Παρακολουθούμε πολύ στενά και άλλες πλευρές της ιρανικής πυρηνικής δυνατότητας. Χωρίς να προβώ σε λεπτομέρειες, λέω πως υπάρχουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον ορίζοντα που θα επισείσουν δράση. Έχουμε δυνατότητες και ικανότητες. Εχουμε την ικανότητα να χτυπήσουμε το Ιράν. Πρέπει όμως να την ενισχύσουμε περαιτέρω για να μπορούμε να διεξάγουμε μία ευρεία εκστρατεία έναντι του Ιράν. Δεν είμαστε αδιάφοροι σε ό,τι επιχειρεί το Ιράν να κάνει τριγύρω μας..»

Με λίγα λόγια ο Ισραηλινός στρατηγός επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για έναν (πολλαπλώς επικίνδυνο) ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράν, λέγοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα διεξαχθεί μόνον σε έναν επίπεδο. «Δοθέντος ενός παιχνιδιού απέναντι σε πέντε παίχτες, η ισχύς της δύναμής μας θα είναι μεγαλύτερη» ανέφερε.

Ο στρατηγός Χαλέβι δεν περιορίστηκε μόνον στο να εκτοξεύει απειλές κατά του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση σχέσεων ισχυριζόμενος πως δεν συνιστά «στρατηγική αλλαγή» επειδή κατά τη γνώμη του η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες
«δεν εμπιστεύονται το Ιράν ούτε θέλουν αληθινή ειρήνη μαζί του αλλά να μειώσουν λίγο τη θερμοκρασία στην περιοχή για  να αποφύγουν μεγαλύτερη σύγκρουση».

Ετοιμοπόλεμος για μάχες σε πολλά μέτωπα εμφανίστηκε κατά τα άλλα δηλώνοντας πως μπορεί να αντιμετωπίσει παράλληλα ο ισραηλινός στρατός και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Πρόσθεσε πως το Ισραήλ θέλει να αποφύγει τον πόλεμο αλλά είναι πάντα έτομο και για «στρατιωτικές κινήσεις που αποδίδουν πλεονεκτήματα». Θεώρησε πως έχει επιτευχθεί «σχετική αποτροπή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο» από μία επίθεση κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δε σημαίνει πως ισχύει «για πάντα».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού δεν παρέλειψε ούτε τη Συρία, λέγοντας πως τη χρησιμοποιεί το Ιράν σαν πιθανή ζώνη μάχης με το Ισραήλ. Ισχυρίστηκε ότι όσες χώρες υποστηρίζονται από το Ιράν αποτυγχάνουν και πως η πρόσφατη επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ίσως της δώσει την ευκαιρία να δεχθεί την θετική επιρροή σουνιτικών χωρών έναντι του σιιτικού Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα