ΑΘΗΝΑ
08:41
|
20.05.2024
Αναιμική η ανάπτυξη στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξαμήνου», εκτιμά πως η οικονομία στην Ε.Ε. θα αναπτυχθεί μόλις 1%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συστάσεις πολιτικής εξαμήνου στις 27 χώρες-μέλη έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. επιχειρώντας, όπως ισχυρίζεται, να οικοδομήσει μία «ισχυρή και ανθεκτική στο μέλλον» οικονομία που θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τη μακροπρόθεσμη «ευημερία για όλους» ενόψει ενός προκλητικού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλες τις πολιτικές-κλειδιά όπως: η προώθηση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη, η μακροοικονομική σταθερότητα.

Η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξαμήνου» για το δεύτερο εξάμηνο εκτιμά πως η οικονομία στην Ε.Ε. θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2023, 1,7% το 2024. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται στο 6,7% το 2023 και στο 3,1% το 2024.

Η απασχόληση προβλέπεται πως θα αυξηθεί  φέτος μόλις 0,5% και 0,4% το  2024. Η ανεργία προβλέπεται κατά μέσο όρο πάνω από το 6%.

Οι οδηγίες που δίνονται ανά χώρα χωρίζονται σε τέσσερις τομείς:

  • Σύσταση για την οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  • Σύσταση για τη συνέχιση ή επιτάχυνση της εφαρμογής εθνικής ανάκαμψης και σχεδίων βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για την ολοκλήρωση των κεφαλαίων για την ενέργεια, REPowerEU, και την ταχεία εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής.
  • Επικαιροποιημένη και πιο συγκεκριμένη σύσταση για την ενεργειακή πολιτική, ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής REPowerEU.
  • Επιπρόσθετες συστάσεις για σημαντικές ή νέες «δομικές προκλήσεις».

Σε σχέση με τη λειτουργία του «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» προτείνεται, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία του και βάση του σχεδίου των 800 δις. ευρώ για ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, να συνεχίσει την επιτάχυνση μίας «δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε κάθε χώρα μέλος» ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της Ε.Ε. στο σύνολό της.

Ζητείται, επίσης, από τις χώρες μέλη να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην απανθρακοποίηση της οικονομίας τους και της βιομηχανικής παραγωγής, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και εργασιακές δεξιότητες, να στηρίξουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, να αναβαθμίσουν την Έρευνα και την Καινοτομία, να δημιουργήσουν συνθήκες για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας, ανταγωνιστικότητας, δικαιοσύνης και ανθεκτικότητας στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική καθοδήγηση,  αναφέρεται πως οι χώρες-μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν την εκπλήρωση των μεσοπρόθεσμων στόχων του προϋπολογισμού, εθνικώς χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις, αποτελεσματική απορρόφηση επιδοτήσεων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Οι προτάσεις για την Ελλάδα

Στη δεύτερη έκθεσή της για την μεταπρογραμματική «Εποπτεία» στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απαιτεί μείωση των κρατικών δαπανών και όριο 2,6% το 2024 στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Ζητά επίσης να σταματήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών που ισχύουν ως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε περίπτωση που τυχόν νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν μέτρα στήριξης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς το ότι αυτά θα στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι οικονομικά προσιτά και διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, απαιτεί τη διασφάλιση «συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής», με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Συστήνει επίσης τη διατήρηση των δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κονδυλίων της Ε.Ε., ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε άλλο σημείο, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

  • Συστήνει επίσης τη φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής αρχής, επεκτείνοντας την εντολή της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της.
  • Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Προβλέπει, όμως, βασιζόμενη και στις εαρινές εκτιμήσεις, ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,5% το 2023 και στο 1,9% το 2024 λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων που θα θέσει περιορισμούς κυρίως στις δαπάνες των κρατών μελών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
  • Στα δημοσιονομικά η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά τη σχετικά υψηλή δαπάνη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει το 2022 οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα