ΑΘΗΝΑ
05:58
|
19.04.2024
Μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς σεναριογράφους, ενώ τα σωματεία των ηθοποιών και σκηνοθετών ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στην απεργία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο, Σούζαν Σάραντον, Σίνθια Νίξον, ο αγαπημένος συγγραφέας Νιλ Γκάιμαν αλλά και συνδικαλιστές καλλιτέχνες όπως η Ρεμπέκα Ντέιμον και η Κέιτ Σιντλ, ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συγκέντρωση και πικετοφορία του Writers Guild of America που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 23 Μαΐου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν οι σεναριογράφοι και συγγραφείς από τις αρχές του μήνα.

Τα μηνύματα αλληλεγγύης που ειπώθηκαν από τους ηθοποιούς αγκαλιάστηκαν από τους απεργούς σεναριογράφους και κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μαρκ Ράφαλο ενθάρρυνε τα μέλη του SAG (Σωματείο Ηθοποιών) να ψηφίσουν θετικά για την εξουσιοδότηση της απεργίας και να σταθούν αλληλέγγυα με την WGA εάν ανησυχούν για την «προστασία της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της τηλεόρασης και της ψυχαγωγίας».

Η Σούζαν Σάραντον, εν τω μεταξύ, έγραψε στο Twitter: «Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη της Ένωσης. Πιο δυνατοί μαζί!!!» μαζί με το βίντεο της συγκέντρωσης.

Αν και απέχει πολύ από μια επίσημη θεματική ημέρα πικετοφορίας, αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης εμφανίστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης, όπου ο κόσμος πλημμύρησε τους δρόμους.

«Ήμουν εκεί το 2007», είπε ο πρόεδρος της WGA East, Μάικλ Γουίνσιπ κατά την εναρκτήρια ομιλία του. «Μόλις είχα γίνει πρόεδρος τότε όταν είχαμε αυτή την απεργία – μια απεργία που κερδίσαμε. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το εύρος της υποστήριξης από τα άλλα συνδικάτα μας, τους συναδέλφους μας και από άλλους Αμερικανούς ήταν μόλις κολοσσιαίο».

Μεταξύ ενός από τους πρώτους που μίλησαν, ο ηθοποιός Τζον Λεγκουιζάμο -μέλος των σωματείων SAG-AFTRA και του WGA East – αναγνώρισε την παρουσία πολλαπλών συνδικάτων στη γραμμή των πικετών. «Καθώς κοιτάζω εδώ γύρω, βλέπω κάθε συνδικάτο εδώ. SAG-AFTRA, IATSE, Teamsters — είμαστε όλοι αδέρφια και αδερφές, όλοι εδώ γιατί έχουμε επενδύσει σε αυτόν τον αγώνα», είπε.

Στην ομιλία του, διαμαρτυρήθηκε επίσης για τη δημιουργία μικρών ομάδων σεναριογράφων από τα στούντιο, τα οποία, όπως είπε, πλήγωσαν οικονομικά τους συγγραφείς, αλλά και απέκλεισαν νέα και διαφορετικά ταλέντα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ωθήσουμε τα αιτήματά μας μέχρι τις επόμενες διαπραγματεύσεις, ούτε μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτήν την απειλή για τη διαφορετικότητα όταν είναι πολύ αργά», είπε. «Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ο αστέρας των Harold & Kumar, Καλ Πεν, πρόσθεσε ότι σε πολλά από τα στούντιο αρέσει να προωθούν δημόσια τη διαφορετικότητα και την ένταξη, αλλά ότι οι προτάσεις τους στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο υποδηλώνουν το αντίθετο. «Οι ενέργειές τους έδειξαν στον κόσμο ότι ίσως στην πραγματικότητα δεν εκτιμούν την ισότητα. Τα στελέχη του μάρκετινγκ τους θέλουν απλώς να κάνουν tweet σχετικά με αυτό», είπε ο Πεν.

Όταν η κωμικός και ηθοποιός Γουάντα Σάικς μίλησε στο πλήθος κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της συγκέντρωσης, επισήμανε πως το πικετάκι της ημέρας απεικόνιζε την ποικιλόμορφη βιομηχανία που θα προστάτευε το νέο συμβόλαιο. «Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω τόσα πολλά πρόσωπα», είπε η Σάικς. «Αυτά τα πρόσωπα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν το 2007, λόγω του πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα. Βλέπω τόσες γυναίκες, νέες γυναίκες, βλέπω τόσα μαύρα πρόσωπα. Βλέπω τους Ασιάτες αδελφούς και αδελφές μου εδώ έξω. Είναι όμορφο».

Ο συγγραφέας Νιλ Γκάιμαν πήρε τον χρόνο του για να μοιραστεί με τον κόσμο μια προσωπική του εμπειρία με έναν νεαρό συγγραφέα που αρχικά αποδοκίμασε την απεργιακή ψηφοφορία της WGA, αλλά στην πορεία συνειδητοποίησε πώς ακριβώς το συνδικάτο μαχόταν και μάχεται για να τους προστατεύσει από τα ίδια τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονταν. «Ό,τι συζητάμε αυτή τη στιγμή αφορά το μέλλον. Αυτό είναι απεργία και είναι τόσο ενθαρρυντικό να βλέπεις το SAG-AFTRA. Είναι τόσο ενθαρρυντικό να βλέπεις το IATSE. Είναι τόσο ενθαρρυντικό να σας βλέπω όλους εδώ γιατί όλοι γνωρίζετε ότι αυτό αφορά και το μέλλον σας», είπε ο Νιλ Γκάιμαν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της οργής των πικετοφοριών, ενώ αρκετοί κωμικοί ηθοποιοί τον στηλίτευσαν με το βασικό τους όπλο: το χιούμορ. Το ηγετικό στέλεχος του στούντιο αποδοκιμάστηκε πρόσφατα και στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ωστόσο, η πιο φλογερή ομιλία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας της ημέρας προήλθε από τον Τόνι Κούσνερ, τον θεατρικό συγγραφέα του έργου The Angels in America και τον σεναριογράφο της τηλεοπτικής σειράς Fabelmans, ο οποίος υπήρξε ειλικρινής υποστηρικτής του WGA και ζήτησε επίσης από την Ένωση να αφήσει τα βραβεία Tony να προχωρήσουν, σύμφωνα με το The New York Times.

Ο Κούσνερ απηύθυνε την ομιλία του στο AMPTP και όχι στους συγγραφείς, λέγοντας ότι η εμπορική ένωση «μπερδεύει την εξουσία με την ηθική, όπως όλοι όσοι έχουν βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Όταν οι επιχειρηματικές ιδιοφυΐες της ersatz του AMPTP μας λένε ότι η βιομηχανία μας δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός αν εκμεταλλευτεί τους εργαζομένους της και κλέβει από τις τσέπες τους και συμπεριφέρεται στους εργαζομένους της σαν να είμαστε αναλώσιμοι και αντικαταστάσιμοι, και ελπίζουν τελικά να είναι εντελώς περιττοί, ξέρουμε ότι η βιομηχανία σκοτώθηκε και ξέρουμε ποιος τη σκοτώνει. Και εδώ είναι μια υπόδειξη, AMPTP, δεν είμαστε εμείς», είπε ο Κούσνερ.

Πολλά σωματεία και άλλων καλλιτεχνικών πεδίων έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, όπως αυτά των μουσικών και των σκηνοθετών, αλλά και σωματεία εκπαιδευτικών και άλλων εργασιακών τομέων.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Μουσικών Tino Gagliardi αναφέρθηκε στο θέμα στο οποίο οι συγγραφείς και οι μουσικοί είναι απολύτως «ευθυγραμμισμένοι»: την άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). «Η Αμερικανική Ομοσπονδία Μουσικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά θα πάει ενάντια στη Συμμαχία τον Νοέμβριο, και θα σας πω αμέσως τώρα ότι θα αναζητήσουμε ακριβώς τα ίδια κέρδη που εξετάζετε εσείς αυτή τη στιγμή», συνέχισε. «Είναι αναφαίρετα δικαιώματα που αξίζετε και που πρέπει να αποκτήσετε, και θέλω να γνωρίζετε αμέσως τώρα ότι το AFM είναι σταθερά πίσω σας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα