Το σπίτι στην Αυστρία στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τελευταία ανατροπή μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με αυτό.
Η κυβέρνηση αγόρασε το κτίριο στο Braunau am Inn κοντά στα γερμανικά σύνορα με υποχρεωτική εντολή αγοράς το 2016 μετά από μακρά διαμάχη.
Ο φασίστας σφαγέας της ανθρωπότητας γεννήθηκε σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο το 1889.
Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Όμως τα σχέδια είναι αμφιλεγόμενα. Μερικοί Αυστριακοί θέλουν να γκρεμίσουν το σπίτι και μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε αποφασίσει να το κατεδαφίσει ώστε να σταματήσει να γίνεται κομβικό σημείο για τους νεοναζί.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτό θα ήταν μια άρνηση του παρελθόντος της Αυστρίας, ενώ άλλοι είπαν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως οίκος συμφιλίωσης ή ως χώρος για φιλανθρωπικό σκοπό.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, τα οικοδομικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025 με την αστυνομική δύναμη να κινηθεί μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF.
Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κυριαρχίας, το σπίτι μετατράπηκε σε ιερό του Χίτλερ -ο οποίος έζησε στο σπίτι μόνο για λίγους μήνες- καθώς η πόλη συγκέντρωνε ένα κύμα τουριστών.
Όμως, καθώς οι Ναζί άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο το 1944, το σκάφος καταργήθηκε.
Για δεκαετίες η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το σπίτι από τον πρώην ιδιοκτήτη της, Gerlinde Pommer, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον ακροδεξιό τουρισμό.
Χρησιμοποιήθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες έως ότου η κ. Pommer εμπόδισε τις μελλοντικές ανακαινίσεις.
Το 2016, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επέτρεπε την κατάσχεση του σπιτιού από αυτήν με αντάλλαγμα πάνω από 800.000 ευρώ ως αποζημίωση. Τρία χρόνια αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σχέδια να μετατρέψει το σπίτι του 17ου αιώνα σε αστυνομικό τμήμα.
Η Αυστρία προσαρτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία το 1938 και για δεκαετίες παρουσιάστηκε ως ένα από τα πρώτα θύματα του καθεστώτος. Αλλά πολλοί εκείνη την εποχή χαιρέτησαν την κίνηση, γνωστή ως Anschluss ή σύνδεση, και η Αυστρία έχει αρχίσει να μιλά για τη συνενοχή της στα ναζιστικά εγκλήματα.