ΑΘΗΝΑ
11:10
|
17.05.2024
Ο ιδρυτής της Wagner Group υποστήριξε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πόσοι είναι οι μισθοφόροι που σκοτώθηκαν στις μάχες του Μπακχμούτ (γνωστό στη Ρωσία ως Αρτεμόβσκ); Εάν ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας  Wagner Group, Γεβγένι Πριγκόζιν, αυτοί ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.000, εκ των οποίων οι μισοί ποινικοί κρατούμενοι. Ο ίδιος ανέφερε ότι συνολικά στις γραμμές της Wagner Group προσλήφθηκαν 50.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπάλους, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι κατά τις μάχες στο Μπακχμούτ σκοτώθηκαν 50.000 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλες 70.000.

Στην 77λεπτη συνέντευξη που έδωσε στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ ο Πριγκόζιν υποστήριξε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Πούτιν. Όπως ανέφερε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Είπε χαρακτηριστικά κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα:

«Φτάσαμε με θρασύτητα, (στην Ουκρανία), περάσαμε με τις μπότες μας όλο το έδαφός της ψάχνοντας ναζί. Όσο ψάχναμε τους ναζί, κάναμε τρομερά πράγματα σε όλους σε όσους μπορούσαμε, μετά φτάσαμε στο Κίεβο, μετά όπως λέω στα ρώσικα χεστήκαμε και φύγαμε, Στη συνέχεια φτάσαμε στην Χερσώνα. Χεστήκαμε, φύγαμε. Μετά από αυτό ή πριν από αυτό;

Ήδη μπερδεύονται οι χρόνοι, Ιζιούμ, Κράσνι Λιμάν.

Και κατά κάποιο τρόπο κάτι δεν πάει καλά».

Ο διάολος ξέρει πως στρατιωτικοποιήσαμε την Ουκρανία…

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Κατ αυτόν τον τρόπο, η παναζιστικοποίηση της Ουκρανίας για την οποία μιλούσαμε, κάναμε την Ουκρανία έθνος, το οποίο έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο…η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά στην αποναζιστικοποίηση. Τώρα ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση…»

«Εάν αυτοί (οι Ουκρανοί -σ.σ) είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι , τώρα ξέρουν 400.000. Με πιο τρόπο λοιπόν την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει πως την στρατιωτικοποιήσαμε…»

Ο Πριγκόζιν δείχνοντας πως δεν υποτιμά τον αντίπαλο, θεώρησε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις 15 μήνες από την έναρξη του πολέμου διαθέτουν πλέον:

  • Υψηλό επίπεδο οργάνωσης.
  • Υψηλό επίπεδο προετοιμασίας.
  • Υψηλό επίπεδο κατασκοπείας.
  • Διαφορετικά είδη εξοπλισμών και πολύ περισσότερους, ενώ χειρίζονται με την ίδια επιτυχία οποιαδήποτε συστήματα, σοβιετικά και ΝΑΤΟϊκά.

«Να ζήσει μερικά χρόνια η Ρωσία σαν τη Β.Κορέα»

Ο ιδρυτής της Wagner και επιχειρηματίας, εκτιμά ότι «όλα μπορούν να τελειώσουν όπως το 1917. Δεν απέκλεισε πως μπορεί να εξεγερθούν «αρχικά οι Ρώσοι στρατιώτες και μετά οι οικείοι τους».

«Υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες συγγενείς σκοτωμένων στρατιωτών. Θα υπάρξουν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε», είπε καλώντας τους Ρώσους στρατηγούς να στείλουν τα παιδιά τους στο μέτωπο.

Κατά την άποψη του Πιργκόζιν, η Ρωσία έχει ανάγκη από στρατιωτικό νόμο, νέα κύματα επιστράτευσης και να ζήσει για ορισμένα χρόνια «όπως η Βόρεια Κορέα».

Οι φακοί των διεθνών ΜΜΕ δεν έπεσαν μόνο στις απαντήσεις του Πριγκόζιν αλλά και στον ερωτώντα σε ρόλο δημοσιογράφου, Κονσταντίν Ντολγκόφ, πρώην ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής από το Χάρκιβ.

Το γεγονός πως ο Ντολγκόφ εμφανίστηκε με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που παίρνει συνεντεύξεις, σύμφωνα με τους παρατηρητές του BBC, μπορεί να σημαίνει ότι είναι «αληθείς οι πληροφορίες» για την διένεξη μεταξύ Κιριγένκο και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ίγκορ Στρελκόφ (γνωστός ως Γκίρκιν, και ένας από τους πολιτειακούς παράγοντες και ακτιβιστής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης για την καταστροφή του Μαλαισιανού Boeing και τη δολοφονία 298 επιβατών).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα