ΑΘΗΝΑ
16:44
|
03.05.2024
Ζωτικά αναγκαία έκρινε την απόφαση ο επικεφαλής της OCU Μητροπολίτης Επιφάνειος, εντείνοντας τις σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια ακόμα ένδειξη της διευρυνόμενης ρήξης μεταξύ των δύο ορθόδοξων εκκλησιών στην Ουκρανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ενέκρινε τη μετάβαση στο νέο ημερολόγιο, μια κίνηση που θα μεταφέρει τα Χριστούγεννα προς τα εμπρός στις 25 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε στον λογαριασμό της προσκείμενης στο καθεστώς του Κιέβου Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συνεπεία της απόφασης, και άλλες χριστιανικές εορτές αναμένεται να μετακινηθούν σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο.

Παραδοσιακά, οι Ουκρανοί Χριστιανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ορθόδοξοι, γιόρταζαν έως τώρα τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με το Πατριαρχείο της Μόσχας και πολλές άλλες σλαβικές χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αλλαγή ακολουθεί την παρόμοια απόφαση, νωρίτερα φέτος, των Ουκρανών Καθολικών.

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνειος, σχολιάζοντας την απόφαση, έκανε λόγο για μια κίνηση «ζωτικά αναγκαία», ε΄νω η ανακοίνωση της UOC υπογράμμισε ότι το θέμα αναζωπυρώθηκε «ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας».

«Σήμερα το Ιουλιανό Ημερολόγιο γίνεται αντιληπτό ως συνδεόμενο με την ρωσική εκκλησιαστική κουλτούρα» ανέφερε η OCU, η οποία αποσχίστηκε από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2019, στην ανάρτησή της στο Facebook, προσθέτοντας ότι «ενορίες και μοναστήρια που επιθυμούν να τηρήσουν το παλιό ημερολόγιο θα έχουν αυτή την ευκαιρία — η μεταρρύθμιση του ημερολογίου θα πραγματοποιηθεί χωρίς εξαναγκασμό, σταδιακά και συνειδητά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Πογκρόμ του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Έκκληση του Κύριλλου για διεθνή συμπαράσταση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα