Με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης επιστήμονες σε Καναδά και ΗΠΑ κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ένα θανατηφόρο είδος σουπερ-βακτηρίου.
Πρόκειται για το αντιβιοτικό Αbaucin, που θα διερευνηθεί περαιτέρω ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι κατάλληλο για τον άνθρωπο και τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει.
Οι ερευνητές επικέντρωσα τις έρευνές τους σε ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη βακτηρίων, το βακτήριο Acinetobacter baumannii , που μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία. Είναι ένα από τα τρία υπερμικροβακτήρια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ως «κρίσιμη» απειλή.
Το συγκεκριμένο, υπερβακτήριο μπορεί να «παρακάμψει» πολλά από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά γι’ αυτό και θεωρείται μείζον πρόβλημα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας αφού μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό.
Πήραν χιλιάδες φάρμακα όπου ήταν γνωστή η ακριβής χημική δομή και τα δοκίμασαν χειροκίνητα στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει. Στη συνέχεια τροφοδότησαν με αυτές τις πληροφορίες την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μπορεί να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο προβληματικό βακτήριο. Στη συνέχεια, η Τεχνητή Νοημοσύνη απελευθερώθηκε σε μια λίστα 6.680 ενώσεων άγνωστης αποτελεσματικότητας.
Τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology έδειξαν τελικά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάστηκε μόλις μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει μια σύντομη λίστα. Οι ερευνητές εξέτασαν 240 αντιβιοτικά στο εργαστήριο και βρήκαν εννέα πιθανά, εκ των οποίων το ένα ήταν το αποτελεσματικό αντιβιοτικό abaucin.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρώτα αντιβιοτικά Τεχνητής Νοημοσύνης θα διατεθούν το αργότερο για συνταγογράφηση το 2030.