Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον στόχο της να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών το φθινόπωρο, αφού τα αποτελέσματα μιας σειράς δοκιμών για τον εμβολιασμό των παπιών έδειξαν «ικανοποιητική αποτελεσματικότητα», δήλωσε το υπουργείο φάρμας.
Ένα σοβαρό στέλεχος υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών έχει ρημάξει την παραγωγή πουλερικών σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας στη θανάτωση πάνω από 200 εκατομμυρίων πτηνών τους τελευταίους 18 μήνες.
Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιμετωπίζει ισχυρή αναζωπύρωση εστιών από τις αρχές αυτού του μήνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κυρίως μεταξύ πάπιων.
Είχε ήδη ξεκινήσει μια προπαραγγελία 80 εκατομμυρίων εμβολίων τον περασμένο μήνα, τα οποία έπρεπε να επιβεβαιωθούν με βάση τις τελικές δοκιμές που διεξήγαγε η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας υγείας ANSES.
«Αυτά τα ευνοϊκά αποτελέσματα παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για την έναρξη μιας εκστρατείας εμβολιασμού ήδη από το φθινόπωρο του 2023», έγραψε το υπουργείο Γεωργίας στον ιστότοπό του.
Οι κυβερνήσεις, που συχνά αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον εμβολιασμό λόγω των εμπορικών περιορισμών που μπορεί να συνεπάγεται, σκέφτονται όλο και περισσότερο να τους υιοθετήσουν για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού και να αποφύγουν τη μετάδοση από τον άνθρωπο.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν καλό έλεγχο της μετάδοσης του ιού σε εμβολιασμένες πάπιες και διαφοροποίηση μεταξύ μολυσμένων και εμβολιασμένων ζώων, γνωστή ως αρχή DIVA, όπως και μείωση της απέκκρισης του ιού από εμβολιασμένα πτηνά, ανέφεραν τα συμπεράσματα των δοκιμών.
Η Γαλλία έδωσε εντολή σε δύο εταιρείες, τη γαλλική Ceva Animal Health και τη γερμανική Boehringher Ingelheim, να αναπτύξουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών για πάπιες.
Αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ διενεργούν δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας σε ωοτόκες όρνιθες και της Ιταλίας σε γαλοπούλες.
Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ολλανδία έδειξαν ότι τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν ήταν αποτελεσματικά.