Σε επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου μαζικής παραγωγής εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του covid-19 της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ανακοίνωση της Κομισιόν και της Αρχής Ετοιμότητας και αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Υγείας (HERA) επισημαίνεται πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό του εμβολίου BioN-Tech καθώς έγινε επανεκτίμηση των αναγκών σε εμβόλια κατά των κορονοϊών στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Η τροποποίηση του συμβολαίου συνεκτίμησε την βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση αλλά και την εξασφάλιση της πρόσβασης «στην τελευταία διαθέσιμη εκδοχή του εμβολίου σε περίπτωση που μεταλλάξεις του covid-19 εμφανιστούν στο μέλλον».
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε επιχείρησε να εξασφαλίσει τα ακόλουθα:
- Μείωση στις ποσότητες των δόσεων που αγοράστηκαν από τις χώρες μέλη υπό το (προηγούμενο) συμβόλαιο.
- Τετραετή παράταση της περιόδου κατά την οποία οι χώρες-μέλη θα πρέπει να παραλάβουν τα εμβόλια.
- Δυνατότητα συνέχισης πρόσβασης σε επιπρόσθετες δόσης από το αρχικά συμφωνηθείσα ποσότητα μέχρι την ολοκλήρωση της ικανοποίησης των αναγκών σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.
- Συνέχιση της πρόσβασης σε νέα εμβόλια με νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Σκοτεινό παζάρι με υστερόβουλες πλευρές
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν πάνω από έναν χρόνο. Το αρχικό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το Μάιο του 2021 προέβλεπε 900 εκατομμύρια δόσεις με δυνατότητα εξασφάλισης άλλων τόσων δόσεων σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Τελικά στο επίμαχο συμβόλαιο καλύφθηκαν 1,1 δις. δόσεις εμβολίων αξίας 21,5 δις. ευρώ γεγονός που είχε προκαλέσει διεθνώς σάλο.
Οι 450 εκατ. δόσεις επρόκειτο να δοθούν το 2023 αλλά το θέμα «πάγωσε» λόγω συνέχισης των διαπραγματεύσεων καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2022 η Πολωνία είχε ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται άλλες δόσεις εμβολίων δηλώνοντας πως είχε υπερεπάρκεια. Το ίδιο έκαναν στη συνέχεια και άλλες οκτώ χώρες που πίεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου-μαμούθ καθώς πληρώθηκαν «χρυσά» ή έμειναν στα αζήτητα εξυπηρετώντας ιδία και όχι ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Πολλά δυσμενή σχόλια και φήμες για υστερόβουλες κινήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν γίνει από την άρνησή της να δημοσιοποιήσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε επί της διαπραγμάτευσης των εμβολίων με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά (που διατηρούσε επαγγελματική σχέση εξ αποστάσεως με τον σύζυγό της, Χάικο φον ντερ Λάιεν) με το επιχείρημα είτε ότι σβήστηκαν, είτε πως υπήρχαν «λόγοι ασφαλείας».
Ας σημειωθεί επίσης ότι τουλάχιστον δύο φορές, ο Άλμπερτ Μπουρλά αρνήθηκε να εμφανιστεί στην επιτροπή COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έκανε το ίδιο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.