ΑΘΗΝΑ
18:37
|
19.04.2024
Ο τομέας της μεταποίησης κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση, ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επισκιάζεται από ερωτήματα και ανησυχίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις χώρες της ευρωζώνης έχει μειωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό της από την πανδημία Covid-19, εν μέσω διευρυνόμενου χάσματος στην παγκόσμια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη της S&P Global.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 44,6 τον Μάιο από 45,8 τον Απρίλιο, πηγαίνοντας ακόμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών έπεσε σε χαμηλό δύο μηνών, αν και η μέτρησή του στο 55,9 εξακολουθεί να σηματοδοτεί ισχυρή ανάπτυξη.

Ο μικτός PMI υποχώρησε από το 54,1 στο 53,3 τον Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2022.

Η διαφορά στον δείκτη PMI των υπηρεσιών σε σχέση με εκείνον της μεταποίησης είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία.

Η αναντιστοιχία μεταξύ μεταποίησης και υπηρεσιών απασχολεί ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει η ING.

Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Μάιο αποτέλεσε η Γερμανία, όπου η παραγωγή αυξήθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και 13 μήνες, αν και επίσης αυτό αφορά τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με την S&P, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών από τον Αύγουστο του 2021 που καταγράφηκε στη Γερμανία αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη πτώση της γερμανικής μεταποίησης εδώ και έξι μήνες.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, είδε την ανάπτυξη να υποχωρεί, με την αποδυνάμωση της ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών να συνοδεύεται από περαιτέρω σημαντική πτώση της παραγωγής αγαθών.

Ενώ η υπόλοιπη Ευρωζώνη στο σύνολό της σημείωσε ανάπτυξη για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η ανάπτυξη για τον Μάιο ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης των υπηρεσιών και της ολοένα και πιο απότομης πτώσης της μεταποιητικής παραγωγής, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην υγιή κατάσταση του τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Σίρους ντε λα Ρουμπία, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας έχει ισχυρό αντίκτυπο στη δυναμική της οικονομίας στο σύνολό της», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που προκύπτει από την υποχώρηση της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει «πονοκέφαλο», επειδή οι τιμές πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών στην πραγματικότητα αυξήθηκαν περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα. «Ακριβώς οι εξελίξεις των τιμών σε αυτόν τον τομέα είναι που η ΕΚΤ παρακολουθεί με επιφυλακτικό μάτι», εξήγησε ο ντε λα Ρουμπία, προσθέτοντας ότι «η ανοδική κίνηση που μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί εδώ εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τα επιτόκια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα