ΑΘΗΝΑ
17:57
|
25.04.2024
Η ανταλλαγή ανακοινώθηκε από το Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν, το οποίο διαμεσολάβησε τις διαπραγματεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν ανακοίνωσε, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, ότι κρατούμενοι τόσο από την Τεχεράνη όσο και από τις Βρυξέλλες μεταφέρθηκαν στο Μουσκάτ, όπου θα ανταλλαχθούν για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το Σουλτανάτο του Ομάν εκτίμησε το ιδιαίτερα θετικό πνεύμα που επικράτησε στις συνομιλίες στο Μουσκάτ μεταξύ της ιρανικής και της βελγικής πλευράς και την προθυμία τους να διευθετήσουν αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Η συνθήκη ανταλλαγής κρατουμένων με το Βέλγιο επικυρώθηκε από τον Ιρανό Πρόεδρο, Ιμπραχίμ Ραϊσί, τον Νοέμβριο του 2022.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βελγίου ενέκρινε τη συνθήκη τον Ιούλιο του 2022, αλλά ένα δικαστήριο της Αμβέρσας πάγωσε, δύο ημέρες αργότερα, κάθε δυνατότητα έκδοσης του διπλωμάτη Ασαντολάχ Ασαντί, τον οποίο η Αμβέρσα καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση, στο Ιράν.

Δικαστήριο της Αμβέρσας καταδίκασε τον Ασαντί για φερόμενη προμήθεια εκρηκτικών για ένα σχέδιο βομβιστικής επίθεσης που ματαιώθηκε το 2018 και το οποίο υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (MEK) σε μια συγκέντρωση έξω από το Παρίσι.

Η Τεχεράνη ζήτησε από το Βέλγιο να αναγνωρίσει το διπλωματικό καθεστώς του Ασαντί και να τον αφήσει ελεύθερο, ενώ το Βέλγιο υποστήριξε ότι το διπλωματικό καθεστώς του Ασαντί δεν του παρείχε προστασία από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Ο Ασαντί έφτασε σήμερα πίσω στο Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα