ΑΘΗΝΑ
04:06
|
20.04.2024
Το Twitter έχει αποσυρθεί από τον εθελοντικό κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ανακοίνωσε η Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Twitter έχει αποσυρθεί από τον εθελοντικό κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ανακοίνωσε η Ε.Ε., όπως μετέδωσε το BBC.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., ανακοίνωσε τα νέα στο Twitter – αλλά προειδοποίησε ότι η νέα νομοθεσία θα επιβάλει τη συμμόρφωση.

«Οι υποχρεώσεις παραμένουν. Μπορείς να τρέξεις αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», είπε.

Το Twitter θα είναι νομικά υποχρεωμένο να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην Ε.Ε. από τις 25 Αυγούστου, είπε, προσθέτοντας: «Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για επιβολή».

Το Twitter δεν έχει επιβεβαιώσει τη στάση του σχετικά με τον κώδικα ούτε απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας, τόσο μεγάλες όσο και μικρές έχουν εγγραφεί στον κώδικα παραπληροφόρησης της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Meta -η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram- καθώς και τις TikTok, Google, Microsoft και Twitch.

Ο κώδικας κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο και στοχεύει στην πρόληψη της κερδοσκοπίας από παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις, καθώς και στην αύξηση της διαφάνειας και τον περιορισμό της εξάπλωσης των bots και των ψεύτικων λογαριασμών.

Οι εταιρείες που υπογράφουν τον κώδικα μπορούν να αποφασίσουν ποιες δεσμεύσεις θα κάνουν, όπως συνεργασία με ελεγκτές γεγονότων ή παρακολούθηση πολιτικής διαφήμισης.

Υπό την ιδιοκτησία του Έλον Μασκ, η μετριοπάθεια στο Twitter φέρεται να έχει μειωθεί σημαντικά – κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές επέτρεψε την αύξηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε μια αφοσιωμένη ομάδα που εργαζόταν για την καταπολέμηση των συντονισμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης, αλλά ειδικοί και πρώην υπάλληλοι του Twitter λένε ότι η πλειονότητα αυτών των ειδικών παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

Τον περασμένο μήνα, το BBC διαπίστωσε ότι εκατοντάδες λογαριασμοί ρωσικής και κινεζικής κρατικής προπαγάνδας ευημερούσαν στο Twitter.

Όμως, ο επικεφαλής του Twitter, κ. Μασκ, ισχυρίζεται ότι υπάρχει τώρα «λιγότερη παραπληροφόρηση παρά περισσότερη» από τότε που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα με τον εθελοντικό κώδικα, η Ε.Ε. έχει επίσης θεσπίσει νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες – έναν νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.

Από τις 25 Αυγούστου, οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένου του Twitter – θα πρέπει να συμμορφώνονται νομικά με τους κανόνες βάσει του DSA.

Ο νόμος θα σημαίνει ότι το Twitter θα πρέπει να έχει έναν μηχανισμό για τους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο, να ενεργούν μετά από ειδοποιήσεις «ταχέως» και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης παραπληροφόρησης.

Την Παρασκευή, το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είπε: «Αν (ο Έλον Μασκ) δεν πάρει τον κώδικα στα σοβαρά, τότε είναι καλύτερα να παραιτηθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα