Τουλάχιστον 11 άτομα από μια νομαδική φυλή, μεταξύ των οποίων ένα τετράχρονο αγόρι, σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδα στο βόρειο Πακιστάν, μεταδίδει το BBC.
Το χιόνι χτύπησε καθώς η ομάδα διέσχιζε μια ορεινή περιοχή στο πέρασμα του Σούντερ με τα κοπάδια των κατσικιών του.
Άλλοι 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους και είπε ότι τα περιστατικά όπως οι χιονοστιβάδες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε τμήμα του περάσματος που γεφυρώνει την περιοχή Astore της περιοχής Gilgit Baltistan στο γειτονικό Azad Kashmir, στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.
Τέσσερις γυναίκες και ένα τετράχρονο αγόρι ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Ζιαράτ Άλι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Οι ομάδες διάσωσης αντιμετώπισαν προκλήσεις για να φτάσουν στην περιοχή λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του δύσκολου εδάφους.
Τα στρατεύματα βοηθούν τους τοπικούς αξιωματούχους στην επιχείρηση διάσωσης και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν. Σύμφωνα με μάρτυρες, κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν επίσης στην προσπάθεια για τη διάσωση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από το χιόνι.
Σε ένα tweet, ο πρωθυπουργός Σαρίφ είπε ότι η καταστροφή «προκάλεσε μεγάλη θλίψη και απώλειες πολύτιμων ζωών».
«Λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τέτοια περιστατικά αυξάνονται στο Πακιστάν. Όλος ο κόσμος πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες του για την προστασία των αναπτυσσόμενων χωρών όπως το Πακιστάν από αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις.»
Οι βόρειες περιοχές του Πακιστάν είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και έχουν βιώσει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η βόρεια περιοχή αναφέρεται μερικές φορές ως μέρος του «τρίτου πόλου» επειδή περιέχει περισσότερους παγετώδεις πάγους από οπουδήποτε στον κόσμο εκτός των πολικών περιοχών.
Μερικοί από αυτούς τους τεράστιους παγετώνες λιώνουν ήδη λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας περισσότερες από 3.000 λίμνες. Και πέρυσι, η χώρα είδε καταστροφικές πλημμύρες που σκότωσαν περισσότερους από 1.700 ανθρώπους.