ΑΘΗΝΑ
10:24
|
02.05.2024
Τουλάχιστον 2 Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν στο νοτιοανατολικό Ιράν το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν σε συνοριακό φυλάκιο στο νοτιοανατολικό Ιράν το Σάββατο, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι πυροδότησε τις συγκρούσεις, οι οποίες σημειώθηκαν εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών για μια μακροχρόνια διαμάχη για το νερό.

Το περιστατικό, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, συνέβη γύρω στο μεσημέρι όταν στρατιώτες των Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ στο συνοριακό φυλάκιο Sasuli στην κομητεία Zabol του Sistan-Baluchestan κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι συνοριοφύλακες του συντάγματος Zabol, ανέφερε, αντέδρασαν στα πυρά των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα και από την αφγανική πλευρά. Ο αριθμός, ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ο διοικητής του συνοριακού φυλακίου στο Σασούλι σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κασέμ Ρεζάι, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν, φέρεται να είπε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν τις συγκρούσεις, οι οποίες, όπως είπε, «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας».

Έσπευσε να προσθέσει ότι οι Ιρανοί συνοριοφύλακες έδωσαν «αποφασιστική» απάντηση μετά την έκδοση «αρχικών προειδοποιήσεων».

Μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων, σύμφωνα με αναφορές, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν Αχμαντρεζά Ραντάν έδωσε οδηγίες για «υπεράσπιση των συνόρων».

Σε μια δήλωση στο Twitter, ο Αμπντούλ Νάφι Τακόρ, εκπρόσωπος του προσωρινού υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, είπε ότι οι ιρανικές συνοριακές δυνάμεις πυροβόλησαν προς το Αφγανιστάν στην επαρχία Nimroz, στην οποία απάντησαν οι συνοριακές δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο τώρα» και ότι η de facto διοίκηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ «δεν θέλει να πολεμήσει με τους γείτονές της».

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και από την αφγανική πλευρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα