ΑΘΗΝΑ
01:24
|
19.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του συμφώνησαν κατ' αρχήν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και να αποτρέψουν μια χρεοκοπία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν κατ’ αρχήν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και να αποτρέψουν μια χρεοκοπία, αναφέρει το BBC.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «συμβιβασμό», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι είναι «άξια του αμερικανικού λαού».

Η συμφωνία, μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από ένα διχασμένο Κογκρέσο.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα στις 5 Ιουνίου χωρίς συμφωνία.

Οι ΗΠΑ πρέπει να δανειστούν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση γιατί ξοδεύουν περισσότερα από όσα αυξάνουν σε φόρους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν περικοπές δαπανών σε τομείς όπως η εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά προγράμματα με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λεπτομέρειες της δοκιμαστικής συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα – αλλά το CBS, ο εταίρος του BBC στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι μη αμυντικές κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν σταθερές για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αυξηθούν κατά 1% το 2025.

Δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς θα άλλαζε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που παρέχει βοήθεια για την αγορά τροφίμων σε άτομα με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τη συμφωνία ως συμβιβασμό που ήταν καλός για τη χώρα «επειδή αποτρέπει αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια καταστροφική χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε οικονομική ύφεση, στο να καταστραφούν οι συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί και να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μακάρθι, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε «ιστορικές μειώσεις δαπανών, συνακόλουθες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τους ανθρώπους από τη φτώχεια στο εργατικό δυναμικό».

«Δεν υπάρχουν νέοι φόροι, δεν υπάρχουν νέα κυβερνητικά προγράμματα», είπε.

Ο κ. Μακάρθι πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη συγγραφή του νομοσχεδίου την Κυριακή, πριν ψηφίσει στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα ανατρέψει την οικονομία των ΗΠΑ και θα διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές.

Στις ΗΠΑ, το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλούσε γρήγορα κεφάλαια για να πληρώσει για επιδόματα πρόνοιας και άλλα προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρίση θα οδηγούσε την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση – και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Μια ύφεση στις ΗΠΑ θα είχε μεγάλα αρνητικά αποτελέσματα για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, για τις οποίες οι ΗΠΑ είναι βασικός εμπορικός εταίρος – δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν σε μια οικονομία που δεν αγοράζει τόσα πολλά.

Και επειδή το δολάριο ΗΠΑ είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας τελικά σε αύξηση των τιμών πολλών εμπορευμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα