ΑΘΗΝΑ
01:42
|
08.09.2024
Φουντώνει η ένταση καθώς η Πρίστινα επιμένει στην τοποθέτηση των τεσσάρων δημάρχων που εκλέχθηκαν με μόλις 3,47% συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή σύγκρουση, προειδοποίησε, χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Pink, την ίδια ώρα που επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα, Δευτέρα, όταν η αστυνομία εμπόδισε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σερβικής εθνότητας, να εισέλθουν στους χώρους εργασίας.

«Εκτιμώ ότι οι πιο δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμα μπροστά μας. Φοβάμαι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα, κάτι που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε», τόνισε επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις «προκλητικές ενέργειες και την ανεύθυνη συμπεριφορά» του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και εκφράζοντας φόβους για μεγάλες συγκρούσεις καθώς, όπως εκτίμησε, «οι Σέρβοι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση».

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων δηλώνουν ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποχωρήσει η αστυνομία του Κοσόβου από τα δημοτικά κτήρια» και το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία στο βόρειο Κόσοβο

«Ο Κούρτι δεν κάνει πίσω. Ονειρεύεται να γίνει ένα είδος Ζελένσκι» τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, κάτι που νωρίτερα είχε αναφέρει και ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου επιδίδεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες σε σερβικούς δήμους και ταυτόχρονα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα χαρακτηρίζοντας το Βελιγράδι ως επιτιθέμενο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι».

Η κατάσταση σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώθηκε την Παρασκευή, όταν Κοσοβάροι αστυνομικοί προσπάθησαν να καταλάβουν τα κτίρια των τοπικών διοικήσεων, παρά την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου φέρεται να χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε στον δήμο Zvecan και φέρεται να αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα στο σημείο.

Σε απάντηση στις ενέργειες των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, το Βελιγράδι έθεσε τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού και ανέπτυξε στρατεύματα στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Η κατάσταση πυροδοτείται καθώς η Πρίστινα επιμένει να αναλάβουν τα γραφεία τους οι νέοι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οι οποίοι εξελέγησαν παρά το εκλογικό μποϊκοτάζ από τον σερβικό πληθυσμό.

Οι εκλογές για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις σε τέσσερις δήμους – Zvecan, Zubin Potok, Leposavic και North Mitrovica – στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου, με το κόμμα της Σερβικής Λίστας να απέχει κατηγορώντας την Πρίστινα για αθέτηση των συμφωνημένων όρων.

Ως αποτέλεσμα, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις 3,47%, με 1.566 Αλβανούς και μόνο 13 από τους 45.095 Σέρβους που είχαν δικαίωμα συμμετοχής να ψηφίζουν.

Να μην αποφύγει τις εντάσεις καλεί την Πρίστινα το ΝΑΤΟ

Εντωμεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε, χθες Κυριακή, την Πρίστινα να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία.

«Η Πρίστινα πρέπει να αποκλιμακώσει και να μην προβεί σε μονομερή, αποσταθεροποιητικά βήματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ όπως είπε μίλησε σχετικά με την ένταση στην περιοχή και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμμετάσχουν στον διάλογο υπό την ηγεσία της Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα