ΑΘΗΝΑ
21:44
|
26.04.2024
Ένα σκίτσο του Πέτρου Ζερβού από το 2017 και την τότε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον όχι ακόμα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για την εμπλοκή κληρικών και άλλων ιερωμένων της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

«Ως εδώ», είπε ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχθεί «τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς».

Η παρέμβαση Ιερώνυμου αφορούσε δημοσιεύματα και τοποθετήσεις για το ακροδεξιό κόμμα «Νίκη», το οποίο άγγιξε το 3% στην κάλπη της 21ης Μαΐου, και τη σχέση του με παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια. Η τόσο… δυναμική δήλωση του Αρχιεπισκόπου σχολιάστηκε ως κάπως υπερβολική και ανεδαφική αν κρίνει κανείς κάποιες παλιότερες συνεστιάσεις του ιδίου αλλά και τις «εκστρατείες» κληρικών στα social media.

Εμείς «ξεθάψαμε» ένα σκίτσο του Πέτρου Ζερβού, το οποίο είχε δημοσιευτεί το 2017 στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Μάγος, τα κουνέλια και τα καρότα ή κάπως αλλιώς

Τότε που ο Τσίπρας ήταν στην εξουσία και ο Μητσοτάκης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Συζήτησαν για τα τότε πολιτικά δρώμενα με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει μετά την επίσκεψη: «Η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία, και δεν πρόκειται να συναινέσει, στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας». Η συνάντηση είχε προκαλέσει την αντίδραση του κ. Σκουρλέτη: «Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί την ίδια την εκκλησία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ίδια τη χριστιανική κοινότητα, να φλερτάρει η ηγεσία της με έναν άλλο ρόλο που θα θέλει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Έχω διαπιστώσει, δικιά μου εκτίμηση, να μου τη χρεώσετε, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δυνάμεις μέσα από την εκκλησία που θέλουν να συντονίσουν τη στάση τους με τις επιδιώξεις της ίδιας της ΝΔ».

Όλα αυτά δίνουν μια εικόνα εμπλοκής, θα έλεγε κανείς… ή όχι;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

ΕΣΥ καλά;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα