ΑΘΗΝΑ
08:11
|
02.05.2024
Προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών του φθινοπώρου, από το κυβερνών κόμμα, βλέπει η αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούτνα, ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί μια ισχυρή επιτροπή, η οποία φαινομενικά αποσκοπεί στη διερεύνηση της ρωσικής επιρροής στην Πολωνία, αλλά το οποίο οι επικριτές θεωρούν ως εργαλείο για την απομάκρυνση από την πολιτική ζωή των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ.

Παρότι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζει το πολωνικό σύνταγμα, ο νόμος, που προτάθηκε από το δεξιό κυβερνών κόμμα, εγκρίθηκε την Παρασκευή, από το κοινοβούλιο με πολλούς να εκτιμούν ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη επιδιώκει μια τρίτη θητεία.

Ο Πολωνός πρόεδρος επέμεινε στην απόφασή του να επικυρώσει τον νόμο, ο οποίός μετά θα τεθεί εντός μίας εβδομάδας σε ισχύ, κάνοντας λόγο για επιρροή της Μόσχας στις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ζητώντας να συσταθεί αντίστοιχη διερευνητική επιτροπή και σε επίπεδο Ε.Ε., κάτι που όπως είπε θα αιτηθεί στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των επικριτών, επέμεινε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει στην Επιτροπή την εξουσία να εξαλείψει οποιονδήποτε από τη δημόσια ή πολιτική ζωή.

Παρόλα αυτά οι επικριτές επιμένουν πως ο νόμος στοχεύει στον πρώην πρωθυπουργό και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, της Κοινωνικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ερευνητική επιτροπή θα έχει την εξουσία να εξοστρακίζει άτομα από δημόσιες θέσεις. Όπως τονίζουν αυτό θα παραβίαζε το δικαίωμα κάθε πολίτη να αντιμετωπίσει ένα ανεξάρτητο δικαστήριο και αποτελεί σαφή πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να εκμεταλλευτεί την επιτροπή προς όφελός του.

Θεωρούν, δε, το νομοσχέδιο, το οποίο οι επικριτές ονόμασαν «Λεξ Τουσκ», ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού αντισυνταγματικού εργαλείου που θα βοηθήσει το κόμμα το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία ακόμα κι αν χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις εκλογές ατου φθινοπώρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα