ΑΘΗΝΑ
10:11
|
20.04.2024
Ο κύβος ερρίφθη μετά τη βαριά ήττα από τη Δεξιά στις χθεσινές τοπικές και περιφερειακές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κυβερνών Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος σύμμαχός του Podemos στις χθεσινές τοπικές και περιφερειακές εκλογές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, ο Σάντσεθ είπε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ για την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προσφύγει στις κάλπες, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη από την Ισπανία της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το Λαϊκό Κόμμα 6 μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλιστές, πιθανό είναι έτσι το ενδεχόμενο η προεδρία να ξεκινήσει με τον Σάντσεθ ως πρωθυπουργό αλλά να ολοκληρωθεί με τον ηγέτη του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ ς επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας.

«Πήρα την απόφαση μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών», είπε ο Σάντσες, υπογραμμίζοντας ότι αν και αυτές είχαν τοπική και περιφερειακή εμβέλεια, το μήνυμά τους «υπερβαίνει αυτά τα όρια».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωνε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία επιμένοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Δεκέμβριο, όμως η χθεσινές κάλπες έδωσαν τέτοια νικηφόρα αποτελέσματα για το αντίπαλο Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox, που τον ανάγκασαν να αλλάξει απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές τοπικές και περιφερειακές εκλογές το PP κέρδισε το 31,5% των ψήφων έναντι 28,2% των σοσιαλιστών, με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, από τις 12 περιφέρειες όπου επρόκειτο να εκλεγούν νέοι ηγέτες, οι 10  διοικούνταν από τους σοσιαλιστές, είτε μόνες τους είτε σε συνασπισμό.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, μόνο 3 τρεις από τις 12 περιφέρειες θα διατηρήσουν τη σοσιαλιστική κυριαρχία με πολύ στενά περιθώρια, με τις υπόλοιπες να πηγαίνουν στο PP, αν και με συνασπισμούς ή άτυπες συμφωνίες υποστήριξης με το ακροδεξιό Vox .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα