ΑΘΗΝΑ
23:13
|
19.04.2024
Ο Γουότερς είπε ότι οι προσπάθειες να απεικονιστεί η συναυλία του ως κάθε άλλο παρά αντιφασιστική ήταν «ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο θρυλικός τραγουδιστής των Pink Floyd και ακτιβιστής, Ρότζερ Γουότερς, δήλωσε ότι αντιτίθεται στον «φασισμό» σε όλες του τις μορφές μετά από την αναταραχή που προκάλεσε στη Γερμανία, όπου ο ροκ σταρ φόρεσε στολή ναζιστικού στυλ σε συναυλία του Βερολίνου με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει αστυνομικές έρευνες.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ερευνά τον Γουότερς μετά από εικόνες του συνιδρυτή των Pink Floyd που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τον δείχνουν στη σκηνή την περασμένη εβδομάδα στην αρένα της Mercedes-Benz να φορά ένα μακρύ, μαύρο παλτό με κόκκινα περιβραχιόνια και να πυροβολεί μια απομίμηση υποπολυβόλου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η αστυνομία διερευνά την «υποψία υποκίνησης δημόσιου μίσους επειδή τα ρούχα που φοριούνται στη σκηνή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξυμνήσουν ή να δικαιολογήσουν την κυριαρχία των Ναζί», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα, η υπόθεση θα παραδοθεί στους εισαγγελείς του Βερολίνου, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Φέλιξ Κλάιν, επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ζήτησε να λογοδοτήσει ο Γουότερς. Ο Κλάιν είπε ότι οι αρχές πρέπει να είναι σε «επαγρύπνηση» μετά το περιστατικό και οι μουσικοί χώροι θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τον μουσικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

«Οι διοργανωτές συναυλιών θα πρέπει να εξετάσουν εάν θέλουν να προσφέρουν στους συνωμοσιολόγους μια πλατφόρμα», φέρεται να είπε ο Κλάιν.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Twitter το Σάββατο, ο Γουότερς είπε ότι η συναυλία του στο Βερολίνο «προσέλκυσε κακοπιστίες από εκείνους που θέλουν να με δυσφημήσουν και να με φιμώσουν επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές μου απόψεις».

Ο Γουότερς είπε ότι οι προσπάθειες να απεικονιστεί η συναυλία του ως κάθε άλλο παρά αντιφασιστική ήταν «ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες».

«Τα στοιχεία της παράστασής μου που αμφισβητήθηκαν είναι ξεκάθαρα μια δήλωση σε αντίθεση με τον φασισμό, την αδικία και τον φανατισμό σε όλες τις μορφές του», είπε.

«Η απεικόνιση ενός τρελού φασίστα δημαγωγού ήταν χαρακτηριστικό των σόου μου από το «The Wall» των Pink Floyd το 1980», είπε.

«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση εκεί που το έθεσα… Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα», είπε.

«Ανεξάρτητα από τις συνέπειες των επιθέσεων εναντίον μου, θα συνεχίσω να καταδικάζω την αδικία και όλους όσους τη διαπράττουν».

Ο Γουότερς είναι γνωστός φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής και για αυτό έχει κατηγορηθεί ότι έχει αντισημιτικές απόψεις. Στις συναυλίες του επιπλέει ένα φουσκωτό γουρούνι με το αστέρι του Δαβίδ. Ο τραγουδιστής αρνείται τις κατηγορίες για τον αντισημιτισμό, λέγοντας ότι διαμαρτύρεται για τις ισραηλινές πολιτικές και όχι για τον εβραϊκό λαό.

Ο Γουότερς έπαιξε σε πολλές γερμανικές πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της περιοδείας του “This Is Not A Drill”. Οι απόψεις του φαίνεται πως εκνευρίζουν ορισμένους αξιωματούχους της πόλης να προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να του απαγορεύσουν να κάνει συναυλίες.

Στην ίδια συναυλία του Βερολίνου, ο Γουότερς ανέβασε επίσης τα ονόματα πολλών νεκρών σε μια μεγάλη οθόνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Άννας Φρανκ, της Εβραίας εφήβου που πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ έμεινε για πολλά χρόνια κρυμμένη για να γλυτώσει από τους Ναζί, αφήνοντας πίσω το ημερολόγιό της όπου απομνημονεύει εκείνο το διάστημα.

Ονομάστηκε επίσης η δολοφονημένη παλαιστινιοαμερικανίδα δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπου Άκλε, η οποία πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πέρυσι. Η οικογένεια της Αμπου Άκλε υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για να απαιτήσει δικαιοσύνη για τον θάνατό της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα