ΑΘΗΝΑ
12:53
|
26.04.2024
«Το μάρκετινγκ και οι παράνομες πωλήσεις προϊόντων ατμίσματος σε παιδιά είναι εντελώς απαράδεκτες», λέει ο Σούνακ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι θα κλείσει ένα κενό που επιτρέπει στους λιανοπωλητές να δίνουν δωρεάν δείγματα ατμών σε παιδιά μέσα σε ένα νέο σχέδιο καταστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των οποίων τα πολύχρωμα σχέδια και οι φρουτώδεις γεύσεις τα κάνουν να ξεχωρίζουν στα ράφια των καταστημάτων.

«Ανησυχώ βαθύτατα για την απότομη αύξηση των εφήβων που ατμίζουν και είμαι σοκαρισμένος από τις αναφορές για παράνομους ατμιστές που περιέχουν μόλυβδο που έπεσαν στα χέρια παιδιών σχολικής ηλικίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Το μάρκετινγκ και οι παράνομες πωλήσεις προϊόντων ατμίσματος σε παιδιά είναι εντελώς απαράδεκτες», πρόσθεσε.

Η δήλωση ανέφερε μια έρευνα του 2023 από τη φιλανθρωπική οργάνωση δημόσιας υγείας Action on Smoking and Health (ASH) σε ηλικίες 11-17 ετών, στην οποία 2 στους 5 νέους είπαν ότι ατμίζουν μόνο για να το δοκιμάσουν, ενώ 1 στους 5 είπε ότι το κάνει λόγω στην πίεση της παρέας.

Το θέμα δεν συζητιέται μόνο στη Βρετανία, όπου η πώληση ατμών σε κάτω των 18 ετών είναι παράνομη. Εκτιμάται ότι 2,55 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και γυμνασίου στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στις αρχές του 2022 σε μια έρευνα, ένα επίπεδο που αξιωματούχοι υγείας είπαν ότι ήταν «ανησυχητικό».

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να αλλάξουν στο άτμισμα ως τον μικρότερο κίνδυνο, αποτρέποντας παράλληλα την εμπορία και την πώληση προϊόντων ατμίσματος στα παιδιά», δήλωσε στη δήλωση ο Γενικός Ιατρός της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες για την επιβολή προστίμων σε καταστήματα που πωλούν ατμούς σε ηλικία κάτω των 18 ετών, ώστε να επιτρέψει στις τοπικές αρχές να εκδίδουν επιτόπου πρόστιμα και να επιβάλλουν ειδοποιήσεις κυρώσεων πιο εύκολα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα