ΑΘΗΝΑ
19:08
|
27.04.2024
Βρέθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών από πάρτι που οργάνωσε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι θα απομακρύνει τον γιο του από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα του, εν μέσω της αυξανόμενης δημόσιας οργής που ξέσπασε μετά την δημοσίευση φωτογραφιών από ένα ιδιωτικό πάρτι που έγινε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο γιος του Σοράτο Κισίντα, θα παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα του για πολιτικές υποθέσεις, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Η κίνηση ήρθε αφού το εβδομαδιαίο περιοδικό Shukan Bunshun δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν τον γιο του Κισίντα και συγγενείς του στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού να συμμετέχουν σε πάρτι για το νέο έτος στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τους καλεσμένους να ποζάρουν σε σκάλες με κόκκινο χαλί σε μια απομίμηση των ομαδικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με τους νεοδιορισθέντες υπουργούς, με τον νεότερο Κισίντα στο κέντρο – τη θέση που προορίζεται για τον πρωθυπουργό., ενώ άλλες φωτογραφίες δείχνουν καλεσμένους να στέκονται σε μια εξέδρα σαν να είχαν συνέντευξη Τύπου.

«Η συμπεριφορά του σε δημόσιο χώρο ήταν ακατάλληλη για κάποιον που κατέχει σε επίσημη θέση. Αποφάσισα να τον αντικαταστήσω για λόγους αρχής», είπε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Κισίντα αναγνώρισε, νωρίτερα, ότι είχε χαιρετήσει για λίγο τους καλεσμένους, αλλά είπε ότι δεν έμεινε στο δείπνο, ενώ υπογράμμισε ότι επέπληξε αυστηρά τον γιο του, χωρίς όμως να καταφέρει να καταλαγιάσει την συνεχιζόμενη κριτική της αντιπολίτευσης και την οργή της κοινής γνώμης.

Ο Σέιτζι Οσάκα, διαπρεπής βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ιαπωνίας, του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, είπε ότι η απόλυση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσουνο, νωρίτερα, χαρακτήρισε το πάρτι του γιου στην επίσημη κατοικία «απρεπές» και υποσχέθηκε να διασφαλίσει τη σωστή διαχείριση των εγκαταστάσεων της επίσημης πρωθυπουργικής κατοικίας για να αποτρέψει μελλοντική κακή χρήση τους.

Το κτίριο, ηλικίας σχεδόν 100 ετών, ήταν προηγουμένως το γραφείο του πρωθυπουργού και έγινε ο χώρος διαβίωσής του το 2005 όταν χτίστηκε ένα νέο γραφείο.

Ο Κισίντα διόρισε τον γιο του στη θέση του γραμματέα πολιτικής, μία από τις οκτώ θέσεις γραμματέα του πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο, με πολλούς να κάνουν λόγο για προσπάθεια προώθησής του ως κληρονόμου του, κατηγορώντας τον για νεποτισμό, ο οποίος είναι συνήθης στην ιαπωνική πολιτική σκηνή, όπου κυριαρχεί επί μακρόν η οικογενειοκρατία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γιος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, δέχθηκε πυρά επειδή έκανε χρήση της επίσημης θέσης του για ιδιωτικές δραστηριότητες, καθώς είχε δεχθεί σκληρή κριτική και παλαιότερα όταν χρησιμοποίησε αυτοκίνητα της πρεσβείας για ιδιωτικές περιηγήσεις στη Βρετανία και το Παρίσι και για την αγορά αναμνηστικών για μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε πολυτελές πολυκατάστημα στο Λονδίνο όταν συνόδευε τον πατέρα του σε ταξίδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα