Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ, χθες Δευτέρα, καίγοντας αυτοκίνητα και στήνοντας οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο , ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία του βιασμού.
Μόλις μια μέρα πριν, ο Σόνκο –ιδρυτής του αριστερού κόμματος PASTEF– είχε προσπαθήσει να ηγηθεί μιας αυτοκινητοπομπής διαμαρτυρίας, με την επωνυμία «καραβάνι της ελευθερίας», από την πόλη Ζιγκινσόρ, όπου υπηρετεί ως δήμαρχος, στο Ντακάρ, αλλά η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης οδηγήθηκε από αστυνομικούς σε σπίτι που διαθέτει στην πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, αρνήθηκε ότι ο Σόνκο, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση, αλλά υποστηρικτές και μέλη του κόμματός του υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να τον επισκεφτούν και καταγγέλλουν πως η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους γύρω από την κατοικία του.
Αυτοί οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τα δικαιώματα του Σόνκο και την τύχη των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Σενεγάλη το 2024, στις οποίες σκοπεύει να είναι υποψήφιος.
«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ελευθερία του Ουσμάν Σόνκο, να ταξιδεύει μόνο αν ανακοινώνει τη μετακίνησή του στις αρχές, είναι παράνομοι και πρέπει να αρθούν», έγραψε στο Twitter το σενεγαλέζικο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τις αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου.
Ο εθνικός γραμματέας Επικοινωνιών του PASTEF, εξέδωσε μια αυστηρή δήλωση στον δικό του λογαριασμό στο Twitter. Ονομάζοντας τον υποψήφιο του κόμματος «Πρόεδρο Σόνκο», ο Ελ Μαλίκ Ντιάγε κατηγόρησε τις αρχές της Σενεγάλης ότι κατάσχεσαν τα τηλέφωνα, τον φορητό υπολογιστή και τα προσωπικά είδη του επικεφαλής του κόμματος και απέκλεισαν το σπίτι του.«Αρνούνται την πρόσβαση στο προσωπικό του, τον δικηγόρο και τους γονείς του που έρχονται να τον επισκεφτούν», έγραψε, προσθέτοντας «Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος Σόνκο είναι τώρα σε συνθήκες φυλακής. Πρέπει να αγωνιστούμε για να τον απελευθερώσουμε».
Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στην κριτική δηλώνοντας στον σενεγαλέζικο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS ότι είναι «προνόμιο του κράτους να διατηρεί τη δημόσια τάξη και να προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης φέρεται να πέταξαν πέτρες στην αστυνομία έξω από το σπίτι του Σόνκο, ενώ οι αρχές επιβολής του νόμου απάντησαν με δακρυγόνα.
Ήταν το τελευταίο κύμα βίας στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ του Σόνκο και του σημερινού προέδρου Μάκι Σολ, ενός κεντρώου που εκπροσωπεί το κόμμα Συμμαχία για τη Δημοκρατία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουλάχιστον ένας έφηβος σκοτώθηκε και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Ντακάρ όταν ο Σόνκο κάλεσε σε διαδηλώσεις, ως απάντηση σε ποινικές διώξεις εναντίον του σε μία εκ των οποίων είχε πρόσφατα τιμωρηθεί σε φυλάκιση με αναστολή έξι μηνών για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης.
Η απόφαση απειλεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του από την προεδρική κούρσα, ειδικά καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί ξανά στα δικαστήρια την 1η Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι βίασε και απείλησε μια γυναίκα σε μια αίθουσα μασάζ το 2021.
Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να ζητήσουν ποινή κάθειρξης 10 ετών στην ακροαματική διαδικασία, κάτι που θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει την κούρσα του Σόνκο για την προεδρία, με τον ίδιο και τους υποστηρικτές του να κάνουν λόγο για προσπάθεια του προέδρου της χώρας να τον εξοστρακίσει από την πολιτική ζωή της χώρας.
Κανονικά, οι πρόεδροι της Σενεγάλης περιορίζονται σε δύο θητείες. Αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι ο Σολ μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική αλλαγή το 2016 ως δικαιολογία για να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.