Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο ηγέτης της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντε Σίλβα συναντήθηκαν στο ο Παλάτι Πλανάλτο στη Μπραζίλια. Ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του λαχταρά να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, μια χώρα που παρενοχλείται οικονομικά και πολιτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από μια δεκαετία.
Η επίσκεψη του Νικολάς Μαδούρο στη Βραζιλία έγινε στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που θα ηγηθεί ο Λούλα, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Γουιάνας, της Παραγουάης, του Περού, του Σουρινάμ και της Ουρουγουάης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από μια ιδιωτική συνάντηση, ο Λούλα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Βενεζουέλας στους BRICS, ένα διεθνές φόρουμ συνεργασίας που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Βενεζουελάνων να επιλέγουν ελεύθερα τους ηγέτες τους στις εκλογές.
«Είναι απίστευτο και ανεξήγητο ότι μια χώρα (οι Ηνωμένες Πολιτείες) επιβάλλει 900 κυρώσεις σε μια άλλη χώρα (Βενεζουέλα) μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσει», τόνισε ο Λούλα.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπενθύμισε επίσης ότι επέκρινε τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ηγεμόνες που αναγνώρισαν τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως «πρόεδρο επικεφαλής της Βενεζουέλας». Μια τέτοια αναγνώριση ήταν η συνέπεια μιας γεωπολιτικής «αφήγησης» που χτίστηκε σκόπιμα ενάντια στη χώρα της Νότιας Αμερικής και τη νόμιμη κυβέρνησή της.
«Ο πρόεδρος Μαδούρο επιστρέφει στη Βραζιλία μετά από 8 χρόνια. Έχω πολεμήσει με τις ΗΠΑ. Για μένα, ήταν τόσο παράλογο που οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τη δημοκρατία γυρίζουν την πλάτη τους σε έναν εκλεγμένο με τον λαό του. Η προκατάληψη κατά της Βενεζουέλας είναι πολύ μεγάλη».
«Τώρα, είναι στα χέρια σας η Βενεζουέλα να κάνει τη δική της αφήγηση και να επιστρέψει σε μια κυρίαρχη χώρα όπου μόνο ο λαός της, μέσω ελεύθερης ψήφου, αποφασίζει ποιος πρέπει να κυβερνήσει. Τότε οι αντίπαλοί μας θα πρέπει να απολογηθούν για τον όλεθρο που προκάλεσαν τελείωσε», είπε ο Λούλα στον Μαδούρο.
Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο απάντησε ότι «Σήμερα, ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις των χωρών μας. Θα οικοδομήσουμε έναν νέο οδικό χάρτη που θα καλύπτει όλους τους τομείς και θα επιτρέπει έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων», επεσήμανε ο Μαδούρο.
Μετά από μερικές πρώτες εισαγωγικές δηλώσεις, ο Μαδούρο είχε διάλογο με τον Τύπο στον οποίο τόνισε ότι η Βενεζουέλα διαφοροποιεί την παραγωγική της δομή και προχωρά προς την ανάκαμψη της οικονομικής της ανάπτυξης.
«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ενάρετες σχέσεις με τους Βραζιλιάνους επενδυτές», υποστήριξε ο Μαδούρο, τονίζοντας ότι «έχουμε τις πόρτες ανοιχτές για να επιστρέψουμε στην εποχή της κοινής ανάπτυξης».
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο κόσμος διέρχεται μια διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας νέας διεθνούς τάξης, η οποία αναγκάζει τις χώρες της Νότιας Αμερικής να αυξήσουν τους αμοιβαίους δεσμούς τους.
«Η νέα γεωπολιτική χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: την ενότητα της Αμερικής Mας και τον ρόλο των BRICS», είπε, τονίζοντας ότι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική γίνονται «μεγάλοι μαγνήτες για χώρες που θέλουν να συνεργαστούν.
Ο Μαδούρο βρήκε επίσης την ευκαιρία για να εκφράσει ότι η χώρα του θέλει να είναι μέρος των BRICS και «να συνοδεύει την οικοδόμηση του νέου κόσμου που γεννιέται».
Σχετικά με αυτή τη φιλοδοξία, ο Λούλα ντα Σίλβα επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την είσοδο της Βενεζουέλας στους BRICS. «Σύντομα θα συναντηθούμε για να αξιολογήσουμε διάφορα αιτήματα ένταξης», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην προεδρική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στις χώρες της Νότιας Αμερικής να εκφραστούν υπέρ της εξέγερσης όλων των αυθαίρετων κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της χώρας του και άλλων εθνών στον κόσμο.
«Πού είναι η “οικονομική ελευθερία” όταν η Βενεζουέλα εμποδίζεται να έχει λογαριασμούς σε διεθνείς τράπεζες; Πού είναι η “εμπορική ελευθερία” όταν η Βενεζουέλα εμποδίζεται να πραγματοποιήσει διεθνείς δραστηριότητες;», είπε για να τονίσει τις αντιφατικές πολιτικές της Ουάσιγκτον.
Οι πρόεδροι της Νότιας Αμερικής, όλοι εκτός από το Περού, θα συζητήσουν την έναρξη ενός μπλοκ συνεργασίας στη θέση της UNASUR, που δημιουργήθηκε το 2008 κατά την προηγούμενη προεδρία του Λούλα με τους αριστερούς ηγέτες της εποχής της Βενεζουέλας και της Αργεντινής, Ούγκο Τσάβες και Κριστίνα Κίρχνερ, αντίστοιχα.
Η οργάνωση παρέλυσε όταν αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής εξέλεξαν δεξιές κυβερνήσεις, δημιουργώντας διπλωματικές ρωγμές στην ήπειρο.