ΑΘΗΝΑ
15:22
|
27.04.2024
Γράφεις αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις σχέσεις μυστικών υπηρεσιών και παρακράτους; Είσαι ύποπτος και απειλείσαι (στην καλύτερη) με σύλληψη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποιος είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ελευθερία του Τύπου; Με πρόσχημα την «ασφάλεια» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» οι δημοσιογράφοι μπορεί πολύ «άνετα» να συλλαμβάνονται από τις βρετανικές αρχές με το που πατάνε πόδι σε βρετανικό αεροδρόμιο και να οδηγούνται στο δωμάτιο απομόνωσης για πολύωρη και εξαντλητική ανάκριση.

Δεν το πιστεύετε; Ρωτήστε τον Κιτ Κλάρενμπεργκ και θα καταλάβετε.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Κιτ Κλάρενμπεργκ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Κλάρενμπεργκ έφθασε στις 17 Μαΐου στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου και προτού καλά-καλά παραλάβει τις αποσκευές του τον πλησίασαν έξι (!) αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής με πολιτική αμφίεση και τον έθεσαν υπό κράτηση. Στη συνέχεια τον οδήγησαν σε ένα δωματιάκι όπου επί πέντε ώρες τον ανέκριναν για πρόσφατα ρεπορτάζ που είχε κάνει αλλά και τις απόψεις του για την στάση της σημερινής βρετανικής πολιτικής ηγεσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

Οι ανακριτές του Κλάρεμπεργκ απαίτησαν μάλιστα να μάθει εάν το ηλεκτρονικό ΜΜΕ  The Grayzone με το οποίο έχει συνεργαστεί ο δημοσιογράφος διαθέτει κάποια «ειδική συμφωνία» με το Γραφείο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, FSB, ώστε να δημοσιοποιεί υλικό που είναι αποτέλεσμα κινήσεων χάκερς.

Στη διάρκεια της πεντάωρης ανάκρισης του Κλάρενμπεργκ, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημοσιογράφου, τις κάρτες μνήμης SD , του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα (!) αλλά και δείγμα DNA και τον φωτογράφησαν, απειλώντας να τον συλλάβουν εάν δεν συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις».

Η κακομεταχείριση του Κλάρενμπεργκ φαίνεται πως είχε ως αφορμή τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου για τις δολοπλοκίες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αφού μόνον πέρσι είχε αποκαλύψει πώς στελέχη των Συντηρητικών παραβίασαν το νόμο περί Επίσημων Κρατικών Απορρήτων για να εκμεταλλευτούν το Brexit και να βάλλουν πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2022  ο Κλάρενμπεργκ  είχε υπογράψει ένα άλλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα βρετανικά σχέδια βομβιστικής επίθεσης στη γέφυρα Κιρς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και το ρεπορτάζ που είχε τον περασμένο  Απρίλη για την στρατολόγηση δύο εκ των αεροπειρατών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ από τη CIA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα