Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το «τελευταίο πολεμικό πλοίο» της Ουκρανίας, το «Γιούρι Ολεφιρένκο», σε αεροπορική επιδρομή υψηλής ακρίβειας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 29 Μαΐου, ως αποτέλεσμα χτυπήματος ενός όπλου υψηλής ακρίβειας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων σε πολεμικό πλοίο που έδεσε στο λιμάνι της Οδησσού, καταστράφηκε το τελευταίο πολεμικό πλοίο των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, το “Γιούρι Ολεφιρένκο”», ανέφερε το υπουργείο σε αναφορά που κοινοποιήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Μια μέρα νωρίτερα, ο πολεμικός ανταποκριτής Αντρέι Ρουντένκο ανέφερε επίσης ότι το «Γιούρι Ολεφιρένκο» βυθίστηκε μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, επικαλούμενος ουκρανικές πηγές.
Ο Ρουντένκο ισχυρίστηκε ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο κατάστρωμα του σκάφους, η οποία λέγεται ότι προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών στο αμπάρι. Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι είχαν αναφερθεί σημαντικές απώλειες μεταξύ του πληρώματος.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη βύθιση του πλοίου. Ο Ολέγκ Τσαλίκ, εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ναυτικού, είπε στο Reuters ότι δεν θα απαντήσει στους ρωσικούς ισχυρισμούς και ότι το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τυχόν απώλειες.
Αρχικά ονομαζόμενο SDK-137, το Γιούρι Ολεφιρένκο ήταν ένα μεσαίο αποβατικό πλοίο τύπου 773 που ναυπηγήθηκε από την Πολωνία το 1971 για το Σοβιετικό Ναυτικό. Μεταφέρθηκε στην Ουκρανία το 1994. Μετονομάστηκε σε Κιρόβογκραντ και στάθμευσε στην Κριμαία.
Μετά την προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία το 2014, το σκάφος τέθηκε προσωρινά υπό τον έλεγχο του ρωσικού στόλου. Ωστόσο, αργότερα επιστράφηκε στην Ουκρανία και ρυμουλκήθηκε στην Οδησσό, όπου έλαβε το τελευταίο του όνομα το 2016.
Στην έκθεσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ουκρανία έχασε 200 στρατιώτες στην περιοχή του Ντόνετσκ, καθώς και τρία τεθωρακισμένα και 12 οχήματα μεταφοράς, ένα σύστημα πυροβολικού και δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτησαν 12 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων υψηλής κινητικότητας (HIMARS), καθώς και έναν πύραυλο Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.