ΑΘΗΝΑ
06:18
|
19.05.2024
«Με έναν μηχανισμό σαν αυτόν της Afreximbank, δε χρειάζεται να είμαστε όμηροι κανενός νομίσματος», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο στους Αφρικανούς ομολόγους του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, κάλεσε τους Αφρικανούς ομολόγους του να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στις εντός Αφρικής πληρωμές.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ για την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA) τη Δευτέρα, ο Ρούτο προέτρεψε τους ομολόγους του στην Αφρική να κινητοποιήσουν τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες για να ενταχθούν στο Παναφρικανικό Σύστημα Πληρωμών και Διακανονισμού (PAPSS).

«Όλοι παλεύουμε για να κάνουμε πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες από τη μια χώρα στην άλλη λόγω των διαφορών στα νομίσματα. Και μέσα σε όλα αυτά, όλοι υποβαλλόμαστε σε ένα περιβάλλον δολαρίων», είπε ο Ρούτο.

Ο πρόεδρος προέτρεψε τους ομολόγους του στην ήπειρο να κινητοποιήσουν τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες για να ενταχθούν στο Παναφρικανικό Σύστημα Πληρωμών και Διακανονισμού (PAPSS). Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2022 και είναι ένα κεντρικό δίκτυο πληρωμών και διακανονισμού για το ενδοαφρικανικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Εξέφρασε ανησυχίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αφρικανικές χώρες και οι τοπικές τράπεζες, οι οποίες συχνά βασίζονται σε ανταποκρίτριες τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να ολοκληρώσουν τις πληρωμές μεταξύ αφρικανικών νομισμάτων, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και πρόσθετες χρεώσεις.

«Όλοι μας παλεύουμε να κάνουμε πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες από τη μια χώρα στην άλλη λόγω των διαφορών στα νομίσματα. Και μέσα σε όλα αυτά, όλοι υποβαλλόμαστε σε ένα περιβάλλον δολαρίου. Υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο όλοι οι έμποροί μας μπορούν να συναλλάσσονται στο τοπικό νόμισμα και να αφήνουμε στην Afreximbank να διακανονίσει όλες τις πληρωμές. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε για δολάρια. Οι επιχειρηματίες μας θα επικεντρωθούν στη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών και θα αφήσουν το επίπονο έργο των νομισμάτων στην Afreximbank.

Προτείνω να έχουμε έναν μηχανισμό όπου μπορούμε να διακανονίζουμε όλες τις πληρωμές μας είτε μεταξύ των χωρών μας είτε εξωτερικά, χρησιμοποιώντας τα τοπικά μας νομίσματα. Και έχουμε έναν μηχανισμό σαν αυτόν που έχει δημιουργήσει η Afreximbank, ώστε να μην χρειάζεται να είμαστε όμηροι κανενός νομίσματος. Χωρίς μια ενιαία πλατφόρμα πληρωμών, οι οδηγίες πληρωμής από τη μια αφρικανική χώρα στην άλλη συνήθως περνούν μέσω πολλών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος, επιπλοκές, προβλήματα και περιττές συναλλαγματικές διακυμάνσεις και καταλήγει να είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα σύγχυσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα