ΑΘΗΝΑ
18:45
|
03.05.2024
Η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανέφερε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα έδινε στη Γεωργία «προστασία απέναντι στη Ρωσία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ατράνταχτο «επιχείρημα» πως μία ένταξη στην Ε.Ε. θα της εξασφαλίσει «προστασία» έναντι της Ρωσίας πρόβαλε σήμερα μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι.

Η Ζουραμπισβίλι προέτρεψε για αυτό τον λόγο τους ευρωβουλευτές να χορηγήσουν, αυτή τη φορά στη χώρα της καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, που είχαν απορρίψει πριν έναν χρόνο. Η ίδια δήλωσε «αισιόδοξη» πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του 2023.

Τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, μολονότι το χορήγησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία επειδή απαιτούν από τις γεωργιανές αρχές να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στις χώρες μέλη την έκθεση της για τις προόδους που έχουν επιτύχει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, ώστε να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη μακρά ενταξιακή διαδικασία.

«Δεν είμαστε τέλειοι, απέχουμε πολύ… Ορισμένες συστάσεις (που έκανε η ΕΕ) εφαρμόστηκαν, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», παραδέχτηκε η Γεωργιανή πρόεδρος, η οποία διαθέτει περιορισμένες εξουσίες. «Αυτό θα είναι το κοινό μας καθήκον για τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήσουμε να χαθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία, κάτι που ο γεωργιανός λαός δε θα συγχωρούσε», πρόσθεσε.

Η Ζουραμπισβίλι ανέφερε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα έδινε στη Γεωργία «προστασία απέναντι στη Ρωσία» η οποία «εξακολουθεί να κατέχει» ένα μέρος τους εδάφους της και να διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της.  Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να αφεθεί η χώρα της σε μια «γκρίζα ζώνη», λέγοντας: «Καθώς η Ρωσία οδεύει προς την ήττα στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να της χορηγήσουμε την πιθανότητα να αναζητήσει αδυναμίες σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Γεωργία είναι Ευρώπη και ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει πως η Γεωργία θα είναι στην Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα