ΑΘΗΝΑ
02:46
|
09.05.2024
Η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας έχει μεταφερθεί στην Αφρική με τους υπουργούς Εξωτερικών να επιδίδονται σε διπλωματικό μαραθώνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην αφρικανική ήπειρο όπου πραγματοποιούν σχεδόν παράλληλα περιοδείες οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουν συμμαχίες και στενότερη υποστήριξη στο φόντο του καταστροφικού πολέμου που παραμένει σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την επίσκεψή του πριν λίγες μέρες στην Κένυα, όπου είχε θερμή υποδοχή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται από την Τρίτη στο Μπουρούντι συζητώντας με τον ηγέτη της χώρας Εβαρίστ Νταγισιμίγε τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα ενόψει της ρωσο-αφρικανικής συνόδου κορυφής που προγραμματίζεται τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ατζέντα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως η αντιμετώπιση και ο έλεγχος μολυσματικών ασθενειών, η συνεργασία σε τομείς ενέργειας όπως η πυρηνική, η εκπαίδευση, οι ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της Μόσχας «για πιο άμεσες επαφές ανάμεσα σε ρωσικές και μπουρουντιανές επιχειρήσεις». Εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Νταγισιμίγε λέγοντας πως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του φυσικού ορυκτού πλούτου της χώρας του επιδιώκει να γίνει με βάση τα συμφέροντα του λαού του «και όχι να συνεχίσει τις αποικιοκρατικές πρακτικές υπό τις σημερινές συνθήκες».

Εκτίμησε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική σκηνή και πως παρά τις προσπάθειες της Δύσης είναι σε εξέλιξη μία πολύ-πολική νέα τάξη πραγμάτων στην οποία η Αφρική παίρνει «πιο ανεξάρτητη στάση» σε διεθνή ζητήματα. Εξήρε επίσης την πολιτική ηγεσία του Μπουρούντι για τη στάση της σε αφρικανικά ζητήματα και συγκρούσεις όπως αυτές που διαδραματίζονται εδώ και χρόνια στην Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στη Σομαλία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου βρίσκονται αρκετοί Μπουρουντιανοί κυανόκρανοι.

Σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκε στη Μοζαμβίκη, στην πρωτεύουσα της χώρας, Μαπούτο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών (και αυτός…) στην Αφρική

Στις 22 Μαΐου ξεκίνησε περιοδεία σε αφρικανικές χώρες και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Ξεκίνησε από το Μαρόκο και μετά μετέβη στην Αιθιοπία όπου έχει την έδρα της η Αφρικανική Ένωση με την ελπίδα πως θα συναντήσει αξιωματούχους από διάφορες αφρικανικές χώρες και να τους αποσπάσει «δηλώσεις υποστήριξης» στη χώρα του.

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως πολλές αφρικανικές χώρες στηρίζουν τη Ρωσία και αρνούνται να συμμορφωθούν με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι πολύ αναστατωμένη γιατί ορισμένες αφρικανικές χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην απόφαση για την καταδίκη της εισβολής… Η ουδετερότητα δεν είναι λύση» είπε ο Κουλέμπα.

Μετά πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρουάντα και τη Μοζαμβίκη ενώ ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του είναι η Νιγηρία.

Ο Κουλέμπα ισχυρίστηκε πως η Ρωσία ενθάρρυνε τους Αφρικανούς ηγέτες να αποφύγουν τις συναντήσεις μαζί του. Παραδέχθηκε πως η Μόσχα έχει πολύ πιο σημαντική επιρροή στην Αφρική και πως αυτό επιχειρεί να το αλλάξει η κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσθεσε πως οι ρωσικές προσπάθειες απέτυχαν γιατί οκτώ στις 10 αφρικανικές χώρες που προσέγγισε το Κίεβο δέχθηκαν να ανοίξουν στο έδαφός τους ουκρανικές πρεσβείες.

Ο Κουλέμπα, που δεν είχε πατήσει πριν τον πόλεμο το πόδι του σε αφρικανικές χώρες, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες τη δεύτερη αφρικανική περιοδεία από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε είχε βρεθεί σε Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα και Κένυα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα