ΑΘΗΝΑ
06:19
|
19.05.2024
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις και θα απαγορεύσουν την έκδοση βίζας σε άτομα που «υποδαυλίζουν τη βία» στο Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε βάρος Σουδανών αξιωματούχων ανήγγειλαν σήμερα οι ΗΠΑ με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, να αποφεύγει σε αυτό το σημείο να κατονομάσει τα πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Σε σχετική γραπτή δήλωσή του εξήγησε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις και θα απαγορεύσουν την έκδοση βίζας σε άτομα που «υποδαυλίζουν τη βία» στο Σουδάν. Πρόσθεσε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία για το Σουδάν, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) είναι μια τραγωδία που έχει ήδη στοιχίσει πάρα πολλές ζωές και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σάλιβαν, εξηγώντας ότι τα επικείμενα μέτρα «έχουν ως στόχο να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Σουδάν».

«Ο σουδανικός λαός δε ζήτησε αυτόν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για τη μετάβαση στη δημοκρατία. Και να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας συνεχίζοντας να θέτουμε υπόλογους τις εμπόλεμες πλευρές για την ασυνείδητη βία και την παραβίαση της θέλησης του λαού» καταλήγει η ανακοίνωση».

Νέες κυρώσεις είχε προαναγγείλει νωρίτερα, από το Όσλο της Νορβηγίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Δεν επέρριψε ευθύνες σε καμία από τις δύο πλευρές για την παραβίαση της προσωρινής εκεχειρίας που, όπως είπε, ήταν «απίστευτα ατελής και εύθραυστη».

Από τον εμφύλιο που ξέσπασε στο Σουδάν στις 15 Απριλίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο ενώ 400.000 άλλοι έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν.

Ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό ή Χεμέτι ανέτρεψαν μαζί την τότε κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2021. Ετοιμάζονταν να υπογράψουν συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών και την παράδοση της εξουσίας σε κυβέρνηση πολιτικών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με τον οποίο ουσιαστικά επιχειρούν να διατηρήσουν τα υπερκέρδη που αποικομίζουν από την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας τους σε βάρος του λαού τους.

Την Τετάρτη ο στρατός σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αυξάνοντας τις ανησυχίες η σύγκρουση αυτή θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα