ΑΘΗΝΑ
22:32
|
26.04.2024
Θεωρητικά ως μέλος του ΔΠΔ η Ν. Αφρική θα πρέπει να συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο, κάτι που φαντάζει απίθανο λόγω των στενών διμερών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σε σχέση με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επισκίασε σήμερα την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS  προτού καν αρχίσει στο Δυτικό Ακρωτήρι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, που προεδρεύει της συνόδου απέφυγε να δώσει μία κατηγορηματική απάντηση, δεδομένης της υπογραφής που έχει βάλει η χώρα της στη διεθνή συνθήκη συγκρότησης του διεθνούς δικαστηρίου. Όπως τόνισε, την τελική απόφαση για το ζήτημα θα λάβει και θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα. Σημείωσε εντούτοις πως έχουν σταλεί προσκλήσεις για την αυγουστιάτικη σύνοδο κορυφής σε όλους τους ηγέτες των χωρών  BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, τη Κίνας (πέραν της Νότιας Αφρικής που έχει φέτος το ρόλο «οικοδέσποινας»).

Θεωρητικά ως μέλος του ΔΠΔ η Ν. Αφρική θα πρέπει να συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο, κάτι που στην πράξη είναι πάρα πολύ δύσκολο δεδομένων των στενών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Μόσχας και Γιοχάνεσμπουργκ.

«Η κυβέρνησή μας κοιτάζει προς το παρόν όλες τις νομικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το θέμα. Την απάντηση για την τελική στάση της Νότιας Αφρικής θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος» τόνισε η Πάντορ.

Τι θα συζητηθεί στη σύνοδο

Η ατζέντα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών BRICS δεν είναι σαφής. Θεωρείται βέβαιο πως μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που σταμάτησε να χρηματοδοτεί έργα στη Ρωσία μετά τις δυτικές κυρώσεις. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι αιτήσεις για την ένταξη και άλλων χωρών καθώς ο διακρατικός οργανισμός είναι ανοικτός σε νέα μέλη.

Ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις ένταξης η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Αλγερία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αξιωματούχοι από τις παραπάνω χώρες έχουν ήδη μεταβεί στη Νότια Αφρική με την σαουδαραβική αντιπροσωπεία να είναι από τις πρώτες που επιδίωξε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα