Βήμα – βήμα προχωρά η διαδικασία πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα μετά και από το «πράσινο φως» που έδωσε απόψε ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις.
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση αμυντικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι που έχει βαλτώσει η αναβάθμιση των F-16, την οποία προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ουσία οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα. Δηλαδή οι ακόλουθοι τέσσερις βουλευτές και γερουσιαστές:
- Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
- Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
- Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
- Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
Μετά την υποστήριξη του Τζιμ Ρις στο ελληνικό αίτημα, απομένει να στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επίσημη επιστολή για την ενημέρωση του Κογκρέσου και στη συνέχεια οι Έλληνες φορολογούμενοι να τροφοδοτήσουν εκ νέου τα ταμεία της κατασκευάστριας αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, Lockheed Martin, με νέα κέρδη από τα αιματηρά «πλεονάσματα».