ΑΘΗΝΑ
23:33
|
30.09.2024
«Ναι, τα συστήματα HIMARS είναι στη Συρία για προστασία της δύναμής μας» ανέφερε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποστολή φορητών πυραυλικών συστημάτων HIMARS στη Συρία επιβεβαίωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, διέψευσε ρεπορτάζ τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης πως τελικοί αποδέκτες των συστημάτων αυτών είναι οι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που για την Άγκυρα φαντάζουν σαν «κόκκινο πανί» αφού τις θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ που θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

«Ναι, τα συστήματα HIMARS είναι στη Συρία για προστασία της δύναμής μας» ανέφερε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης σε ανταποκριτή του Middle East Eye (MEE) τονίζοντας πως τα φορητά πυραυλικά συστήματα «υψηλής κινητικότητας» δε δίνονται, ούτε παρέχεται εκπαίδευση για την χρήση τους στις δυνάμεις SDF.

Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια περιοχή ακριβώς της Βόρειας Συρίας έχουν σταλεί τα συγκεκριμένα συστήματα, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο αμερικανικός στρατός στη Βόρεια Συρία ανέπτυξε τα φορητά συστήματα πυραύλων στις πετρελαιοπηγές της περιοχής Ντέιρ Εζόρ.

Την είδηση της ανάπτυξης των πυραύλων HIMARS στη Συρία μετέδωσε πρώτη η τουρκική εφημερίδα Sabah χτες, στις 31 Μαΐου 2023,μεταφέροντας την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Ερντογάν επειδή «υπό το πρόσχημα του Νταές (σ.σ. τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους») οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωιτκή εκπαίδευση και ολόκληρα φορτηγά στρατιωτικής βοήθειας στους τρομοκράτες της οργάνωσης YPG παρά τις ανησυχίες ασφαλείας της ΝΑΤΟϊκής συμμάχου» τους, Τουρκίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο

Ψήφισμα του 1950 του ΟΗΕ θυμήθηκε ο Ερντογάν σαν όπλο κατά του Ισραήλ

Δεκάδες νεκροί, πάνω από 600 οι αγνοούμενοι του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα