ΑΘΗΝΑ
02:33
|
06.05.2024
Σημαντικό η Τουρκία να προχωρήσει στη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ταξιδέψει σύντομα στην Τουρκία για να συζητήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να κλείσει μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει λόγω αντιρρήσεων από τις χώρες-μέλη Τουρκία και Ουγγαρία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σαββατοκύριακο κέρδισε την επανεκλογή του ως πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θα ταξιδέψω επίσης στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον για να συνεχίσω να εξετάζω πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Σουηδίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Με τις τουρκικές εκλογές να έχουν τελειώσει και τον Ερντογάν να κερδίζει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος, ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι η Άγκυρα θα άρει τώρα τις αντιρρήσεις της στην προσπάθεια της Στοκχόλμης να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

«Τώρα που τελείωσαν οι τουρκικές εκλογές, είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, αλλά λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη κουρδικών μαχητών που θεωρεί τρομοκράτες.

Από χρονική άποψη, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει μέλος πριν ή σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη προσδοκία ότι η σουηδική σημαία θα υψωθεί (στο Βίλνιους)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η Σουηδία, προσκεκλημένη στο Όσλο, τόνισε και πάλι ότι είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ.

«Είναι καιρός η Τουρκία και η Ουγγαρία να ξεκινήσουν την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Τρίτη την Τουρκία να οριστικοποιήσει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα